I mars skulle de första hyresgästerna ha flyttat in de åtta omdebatterade modulhusen i Vendelsömalm. Men de 21 lägenheterna på Lisebergsvägen är fortfarande obebodda.

Vid en kontroll i våras visade det sig att byggnaderna är cirka sju kvadratmeter för stora. Kommunen ansåg att det var för stor avvikelse från bygglovet och nekade byggherren slutbesked, det innebär att bostäderna inte får tas i bruk.

Byggherren Flexon protesterade mot beslutet. Men i förra veckan kom en juridisk utredning beställd av kommunen, där man söker stöd för att det var rätt att neka slutbesked, genom att lyfta fram andra rättsfall med liknande avvikelse.

– De får helt enkelt börja om från början och söka nytt bygglov. Det har gått troll i frågan, för oavsett om man vill ha modulbostäderna eller inte så är det olyckligt att det har dragit ut så på tiden. Först gjorde kommunen miss i bygglovet, och sedan är det olyckligt att de inte har byggt enligt bygglovet, säger Magnus Gyllestad, kommundirektör i Haninge som nu har i uppdrag att få ihop de olika bilder som bygglovsavdelningen och byggherren har av ärendet.

"15 centimeter för långt"

Flexon menar att de rättsfall kommunen visar på i sin utredning gäller permanenta bygglov och har större avvikelse och därför inte går att jämföra med ett tillfälligt bygglov, som i det här fallet, där man normalt tillåter något större avvikelse.

– Nu måste det sunda förnuftet få råda, det får inte bli absurt. Det är femton centimeter vi pratar om på en fjorton meter lång byggnad, vilket kan ses som en mindre avvikelse enligt plan- och bygglagen. Så man undrar vad problemet är, ska bostäderna stå tomma tills det har processas färdigt, när unga kan bo i en etta här för 5 000 kronor, säger Mats Lindgren, delägare i Flexon.

Han berättar att Flexon ska diskutera vidare med kommunen i veckan, och hoppas på en lösning.

Sabotage och hot

Frågan om modulbostäderna går tillbaka till 2016, när det skulle byggas för att ha kapacitet att ta emot nyanlända. När det behovet avtog, bestämdes i stället att bostäderna skulle gå till ungdomar och socialtjänsten.

Men det har varit en följetong av problem under åren med ogiltiga kontrakt och rättsprocesser innan det blev dags för byggstart för lite drygt ett år sedan.

https://www.mitti.se/nyheter/foretag-avbryter-bygget-efter-skadegorelse-och-protester/lmths!8931837/

Sedan bygget väl drog i gång har det kantas av sabotage och hot mot anställda på bygget. Så sent som för några veckor sedan krossades flera rutor på byggnaderna.

Mats Lindgren berättar att förtaget har bekostat bevakning för sex miljoner kronor sedan förra hösten.

– Det är nästan omänskligt för ett litet företag. Folk har gjort allt för att stoppa det här fast det är godkänt i mark- och miljödomstolen. Det är allvarligt att de som förstör sätter sig över den demokratiska process. Det får inte gå till så här.