Fåfängans restaurang och kafé har länge varit ett av de ställen med bäst utsikt över Stockholm. Men på senare tid har flera läsare hört av sig och undrat vad som händer på platsen – den har känts lite öde. Och Fåfägans hemsida visade att de bara höll öppet för större bokningar.

– För att ha sommarkaféet igång hade vi behövt satsa. När det är tufft måste vi prioritera, vi driver också 130 andra restauranger. Men kaféet öppnar igen i vår och vi kommer ge det mer kärlek. Vi ska göra det till en riktig pärla, säger ägaren Joakim Wiklander.

Han och hans bror Jonas Wiklander – kanske mest kända för att ligga bakom hamburgerkedjan Brödernas – köpte Fåfängan 2018.

Då hade de precis jobbat åtta år i fjällen. Att fixa event och rodda säsongsfokuserade ställen var vad de var bra på. Och de kände att Fåfängan var perfekt för dem.

Stora summor lades på att fixa uteserveringen – men möbler stals och restaurangen hade inbrott.

Stora summor lades på att fixa uteserveringen – men möbler stals och restaurangen hade inbrott.

Freddy Gehlin

Inbrott och stölder

De gick ut hårt. Till exempel lade de en miljon på att fixa uteserveringen. Men att det är en allmän park där uppe kom med svårigheter, trots att de ibland hade nattvakter.

– Mycket folk rör sig där och delar av uteserveringen blev stulen. Det är ganska avskilt och vi har har haft flera inbrott. Vi får städa upp andras skräp. Vi jobbade hela tiden i motvind, vilket är väldigt tråkigt på ett sådant fint ställe.

Samtidigt som de hade restaurang försökte de balansera att även ha bransch-event och bröllop på Fåfängan, men det var svårt att hitta en kontinuitet i allt. Besökare hade svårt att veta när det var öppet. Kaféets bruncher gick inte runt ekonomiskt – att hålla den kvalitet man ville ha gick inte – så det slutade man med.

Några somrar höll de även konserter, men eftersom staden ansvarar för delar av ytan var det knepigt att reda ut vem som hade ansvar för vad. Dessutom klagade grannar på ljudet.

– Vi hade lite av ett lilla Allsång på Skansen. Men grannar klagade på ljudvolymen och vi orkade inte bråka med dem, så vi valde att backa för att kunna ha en bra relation med dem som bor i närheten.

Men till senvåren öppnar alltså Fåfängan åter för förbipasserande. Det blir som tidigare år sommaröppet sju dagar i veckan med smörgåsar, några varma rätter, glass och fika.

– Lite musik är också att vänta, men mer åt trubadurhållet.