2017 byggstartade det första Stockholmshuset i Stockholm, projektet som går ut på att stadens bostadsbolag Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder ska ta fram nya hyresrätter som är billiga att bygga och därmed kan ha en hyfsat låg hyra.

I dag, fyra år efter det första spadtaget, är cirka 500 lägenheter inflyttningsklara, runt 200 är byggstartade och 2 600 som finns med i godkända planer för att kunna byggas framöver.

Det är långt ifrån målet, som senast var att bygga runt 5000 lägenheter till 2022.

– Det stämmer. En anledning till att det inte har uppnåtts beror på att det varit svårt att hitta platser där husen passar in, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

Nytt utseende på husen

För att få fart på projektet har man nu tagit fram nya skisser på hur husen ska kunna se ut.Bland annat kan husen bli upp till sju våningar – och byggas i kombination med lägre hus. Husen kan även byggas som slutna kvarter. Även fönster och balkonger har möjlighet att utformas på ett nytt sätt för att bättre passa in i olika områden.

– Jag hoppas att den nya gestaltningen som nu tagits fram ska underlätta och göra det enklare att få fram fler sådana här lägenheter. Vi kommer kunna bygga Stockholmshus på fler ställen. När husen passar in i fler områden blir det lättare att hitta lämpliga platser, säger Dennis Wedin.

I ytterstadsområden

Platser som kan bli aktuella är främst förorter och ytterstadsområden runt om i Stockholm. Stadsdelar som nämns är bland annat Fagersjö, Bredäng, Hässelby och Rinkeby.

– Vi kan få till skiftningar gällande längd, något som är vanligt i 60- och 70-talsområden. Vi får helt enkelt en annan flexibilitet när Stockholmshus byggs. Jag tror det här kan bli väldigt, väldigt bra, avslutar Dennis Wedin.

Lika imponerad är inte oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S). Enligt henne har Moderaterna hitintills stoppat över 400 bostäder med lägre hyra samtidigt som de inte markanvisat ett enda nytt Stockholmshus sedan 2019.

– Det drabbar alla dem som nu inte har råd med en bostad. Det går utmärkt att bygga Stockholmshus men det krävs politisk vilja. Vi socialdemokrater vill fortsätta utveckla Stockholmshusen men då behöver staden också bygga nytt istället för att stoppa bostäder, säger hon.