Stockholmshusen ska få nytt utseende för att bättre passa in i Stockholms förorter. Foto: Landskapslaget / Pekka Pääkkö

Stockholmshus ändrar utseende för att byggas snabbare

Projektet med att snabbt få fram billiga hyresrätter går långsammare än planerat. Nu ändras husens utseende för att kunna passa in på fler platser i Stockholm.

  • Publicerad 06:38, 22 sep 2021

2017 byggstartade det första Stockholmshuset i Stockholm, projektet som går ut på att stadens bostadsbolag Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder ska ta fram nya hyresrätter som är billiga att bygga och därmed kan ha en hyfsat låg hyra.

I dag, fyra år efter det första spadtaget, är cirka 500 lägenheter inflyttningsklara, runt 200 är byggstartade och 2 600 som finns med i godkända planer för att kunna byggas framöver.

Det är långt ifrån målet, som senast var att bygga runt 5000 lägenheter till 2022.

– Det stämmer. En anledning till att det inte har uppnåtts beror på att det varit svårt att hitta platser där husen passar in, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

Stockholmshusen kan byggas i olika höjder, som mest sju våningar, för att passa bättre in i stadsmiljön i olika områden. Foto: Landskapslaget (Dinell Johansson/Per Kallstenius/Bibbi Leine)

Nytt utseende på husen

För att få fart på projektet har man nu tagit fram nya skisser på hur husen ska kunna se ut.
Bland annat kan husen bli upp till sju våningar – och byggas i kombination med lägre hus. Husen kan även byggas som slutna kvarter. Även fönster och balkonger har möjlighet att utformas på ett nytt sätt för att bättre passa in i olika områden.

– Jag hoppas att den nya gestaltningen som nu tagits fram ska underlätta och göra det enklare att få fram fler sådana här lägenheter. Vi kommer kunna bygga Stockholmshus på fler ställen. När husen passar in i fler områden blir det lättare att hitta lämpliga platser, säger Dennis Wedin.

I ytterstadsområden

Platser som kan bli aktuella är främst förorter och ytterstadsområden runt om i Stockholm. Stadsdelar som nämns är bland annat Fagersjö, Bredäng, Hässelby och Rinkeby.

– Vi kan få till skiftningar gällande längd, något som är vanligt i 60- och 70-talsområden. Vi får helt enkelt en annan flexibilitet när Stockholmshus byggs. Jag tror det här kan bli väldigt, väldigt bra, avslutar Dennis Wedin.

Lika imponerad är inte oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S). Enligt henne har Moderaterna hitintills stoppat över 400 bostäder med lägre hyra samtidigt som de inte markanvisat ett enda nytt Stockholmshus sedan 2019.

– Det drabbar alla dem som nu inte har råd med en bostad. Det går utmärkt att bygga Stockholmshus men det krävs politisk vilja. Vi socialdemokrater vill fortsätta utveckla Stockholmshusen men då behöver staden också bygga nytt istället för att stoppa bostäder, säger hon.

Husen ska likna 60- och 70-talshus och passa bättre in i stadsbilden. Foto: Landskapslaget (Dinell Johansson/Per Kallstenius/Bibbi Leine)

Stockholmhus

Vad: Satsning på att bygga hyresrätter med korta byggtider och till låg kostnad – som ska ha en rimlig hyresnivå.

Byggs av: Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder.

Första målet: 3 500-5 000 byggstartade hyresbostäder fram till 2020, något som senare sköts fram till 2022.

Nya Stockholmhusen: Möjligt att variera mer

Annan fasad, olika typer av fönster, kan byggas högre (7våningar),andra typer av balkonger, olika typer av kvartersbebyggelse.

Visa merVisa mindre