Längs med de nymålade ljusblå väggarna står rader av blåklädda barnmorskor, läkare och undersköterskor – snart redo att ta emot de första mammorna.

– Det känns pirrigt och förväntansfullt, men framför allt vill vi börja jobba och ta emot våra familjer, säger Malin Thorsell, verksamhetschef på förlossningskliniken BB S:t Göran.

Från den 1 december har gravida kunnat lista sig för att föda på S:t Görans sjukhus nya förlossningsklinik. Redan före öppningen hade nära 800 kvinnor valt S:t Göran som förstahandsval.

Så här får föräldrarna ligger efter födseln med sin nyfödda.

Så här får föräldrarna ligger efter födseln med sin nyfödda.

Mikael Andersson

På fredagen invigdes den nya förlossningskliniken med körsång och bandklippning och på lördagen kommer första barnet att födas här.

Vad betyder det här för förlossningsvården i Stockholm?

– De större enheterna får minskat uppdrag vilket gör att de får en lugnare arbetsmiljö. Det är det vi hoppas kunna bidra med.

Kliniken tar emot kvinnor från graviditetsvecka 37, och har kapacitet för åtta födslar per dygn. Uppdraget från regionen omfattar 2 000 förlossningar under 2023, och 2025 kan de vara uppe i de 4 000 förlossningar som lokalerna är byggda för.

Lokalerna är helt nybyggda och det kommer att vara 130 medarbetare på förlossningen. Det innebär 45 heltidstjänster för barnmorskor och ett 30-tal undersköterskor.

Kliniken är också riggad för att klara okomplicerad neonatalvård.

Kliniken är också riggad för att klara okomplicerad neonatalvård.

Mikael Andersson

Rekryteringen var klar redan i julas. Enligt Malin Thorsell har man varit mån om att rekrytera jämnt från de andra klinikerna i Stockholm så att de inte dräneras på personal.

– Inte bara i antal, utan också i kompetensspridning. Vi har sett till att det finns allt från lite mer oerfarna till dem med mest erfarenhet.

– Sedan har vi haft förmånen att locka tillbaka personer som har lämnat förlossningsvården. Så 27 procent av de barnmorskor som börjar här är så kallade återvändare.

Förlossningskliniken ligger i Stadshagen på Kungsholmen.

Förlossningskliniken ligger i Stadshagen på Kungsholmen.

Mikael Andersson

En förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus har varit på gång i många år, men öppnandet har skjutits fram då antalet förlossningar i regionen inte ökat så snabbt som de tidigare prognoserna visat.

Men 2021 års barnmorskekris fick politikerna att tänka om. Barnmorskor sa upp sig i protest mot arbetsvillkoren, då de inte sällan måste ansvara för mer än en födande kvinna samtidigt.

Barnmorskan Hannah Dahlbäck är en av dem som börjar jobba på S:t Göran. Hon gick i täten för barnmorskeupproret Stockholm och sa till slut upp sig från jobbet på Danderyds sjukhus. 

– Vi har skrikit i många år och inte känt att vi blivit hörda. Ett av våra viktigaste krav var att skapa luft i systemet och att man öppnade S:t Göran som man hade lovat. Och nu står vi här. 

Hur känns det? 

– Det känns helt magiskt. Vi har något helt unikt i den här verksamheten i att vi kan göra rätt från början och jobba som vi vill med en födande och en barnmorska. Vårdfilosofin ligger helt i linje med hur vi vill ha det. 

Hannah Dahlbäck är en av barnmorskorna på S:t Göran.

Hannah Dahlbäck är en av barnmorskorna på S:t Göran.

Mikael Andersson

Hannah har sedan barnmorskeupproret engagerat sig politiskt och sitter numera i regionfullmäktige för Vänsterpartiet. Hon tror inte att öppnandet av S:t Göran i nuläget skapar luft i systemet för hela Stockholms förlossningsvård.  

– Men om ett par år, när vi har växt och de andra klinikerna kommer ikapp tror jag det blir en lättnad.

Förlossningsrummen har alla tänkbara hjälpmedel, bland annat eget badrum med pool där kvinnan kan bada under värkarbetet, och även föda om hon önskar det.

Malin Thorsell berättar att poolerna är det som de har fått mest frågor om.

– Det kan låta konstigt, men att kunna vara tyngdlös under öppningsskedet och ha den varma miljön runt sig gör att nivåerna av adrenalin och kortison sjunker dramatiskt.Skedet går då fortare och kvinnan får inte lika ont.

Poolerna erbjuder tyngdlöshet  under öppningsskedet.

Poolerna erbjuder tyngdlöshet under öppningsskedet.

Mikael Andersson