Räddaren i nöden. Den lokala energiproduktionen, bland annat från Värtaverkets biokraftvärmeverk, gjorde att Stockholm klarade sig från att bli utan el när det var som kallast i vinter. Foto: Robin Hayes

Stockholms egna kraftverk räddade stan från nedsläckning

När köldsmockan slog till ville stockholmarna ha mer el än det statliga nätet kan leverera. Tack vare lokala kraftverk släcktes inte ljuset, men redan om några år kan Stockholm få problem vid en riktigt kall vinter.

  • Publicerad 17:00, 28 mar 2021

Det hade kunnat bli både mörkt och kallt i många stockholmares hem i början av det här året.

Under sammanlagt åtta timmar i januari och februari drog efterfrågan på el i väg och var högre än vad det statliga stamnätet kan leverera till elbolagets Ellevios kunder i Stockholms stad.

Flera gånger när det var som kallast var stamnätet, det statliga kraftnätets kablar där el från vattenkraft, vindkraft och kärnkraft transporteras från resten av landet till Stockholm, fullt.

Om Stockholm bara hade förlitat sig på elleveranser den här vägen hade vi tvingats klara oss utan ström under de här timmarna.

Misstänkta koppartjuvar kapade 10 000 voltsledning

Räddade av lokala kraftverk

–  Vi vet ganska exakt när det sker: när det är som kallast och vi konsumerar som mest el. Vi har en förmiddagspeak när alla duschar och gör frukost och så en eftermiddagspeak, när elanvändningen är som störst, när alla kommer hem, drar på belysning, datorer, tv:n och lagar mat, säger Henrik Bergström, chef för samhällskontakter på Ellevio.

Att ljuset inte släcktes de där kalla dagarna beror på en överrenskommelse mellan Ellevio och fjärrvärmebolaget Stockholm Exergi. Deras kraftverk såg till att Stockholm fick den el som efterfrågades även de mest kritiska klockslagen.

Tufft läge fram till 2028

Den här elproduktionen är helt avgörande för Stockholm fram till 2028 då arbetet med att förstärka stamnätet med grövre kablar ska vara klart, enligt Henrik Bergström.

Här inleds jätteprojektet som ska säkra Stockholms el

Men han varnar för att Stockholm trots de lokala kraftverken kan få problem redan om några år, om vintern blir riktigt kall. Trycket på elnätet ökar hela tiden med fler nya bostäder, företag, laddstolpar och en utbyggnad av infrastruktur som tunnelbanan.

Det här gör att fler lösningar krävs, enligt Henrik Bergström. Framför allt stora kunder, men även stockholmare med elbil eller villaägare med värmepumpar, kan bidra genom att använda mindre el när läget är som mest kritiskt.

–  Framåt 2023 och 2024 närmar vi oss gränsen för vad vi klarar vid ett kallt scenario. Därför måste vi hitta incitament för kunderna att ha ett jämnare el-uttag och avstå el, om de kan, under de mest ansträngda timmarna på året, säger Henrik Bergström.

Ansträngt i hela länet

Även Vattenfall eldistribution, som äger regionnätet i resten av länet, har i vinter tvingats att köpa in elnätskapacitet, utöver sitt stamnätsabonnenmang. Totalt har Vattenfall behövt förstärkning under 101 timmar i år.

Just den här vintern har Svenska kraftnät, som äger stamnätet, klarat att öka kapaciteten till Vattenfall i de flesta ansträngda lägena, men det krävdes även köp från lokala elproducenter och elanvändare för att Vattenfall skulle klara efterfrågan.

Det är bland annat bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och växthus i länet som har varit en del av lösningen genom att avstå el, uppger Yvonne Ruwaida på Vattenfall.

–  Vi välkomnar fler säljare av elnätskapacitet till kommande vintrar. Det är något som Stockholmsregionen behöver, säger hon.

Ny marknad för effekt testas

Svenska kraftnäts stamnätsutbyggnad är klar först runt år 2028.

Därför tittar elnätsbolagen på flera olika lösningar för att klara ansträngda lägen åren som kommer.

Bland annat har Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall Eldistribution startat projektet Sthlmflex.

Det är en marknadsplats för att köpa och sälja effekt i Stockholmsregionen .

Elanvändaren kan avstå eller minska sin elförbrukning och elproducenten kan starta elproduktion för att motverka kapacitetsbrist i elnäten.

Den första testperioden pågår fram till 31 mars. Förhoppningen är marknaden ska bli permanent.
 

Visa merVisa mindre