Hoppfull. Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, är på turné till vaccinationsmottagningarna. Foto: Ingrid Johansson

Stockholms 30-plussare kan erbjudas vaccin i slutet av juni

Är du mellan 30 och 39 år och går och väntar på din första vaccinspruta? Då kan du få vänta ett par veckor till. Först i slutet av juni kan nästa åldersgrupp släppas på, enligt finansregionrådet Irene Svenonius (M).

  • Publicerad 16:24, 9 jun 2021

Under de senaste månaderna har Region Stockholm släppt på nya åldersgrupper för vaccination mot covid-19 med en till två veckors mellanrum. Och de har tagit fem år i taget.

Senaste släppet var den 3 juni då personer födda 1981 eller tidigare blev erbjudna vaccin.

Nästa grupp att vaccineras mot covid-19, de mellan 30 och 39 år, kan behöva vänta något längre. De väntas få erbjudandet först i slutet av juni.

Det sade finansregionrådet Irene Svenonius (M) när hon på onsdagen besökte vaccinbussen i Fittja.

– Det är vad vaccinsamordnaren Magnus Thyberg sagt, men det beror ju på tillgången till vaccin. Det kan ju också bli så att han beslutar att dela upp gruppen i stället för att ta hela kohorten.

På turné

Svenonius åker runt och besöker vaccinationscentraler för att informera sig om hur arbetet går.

– Särskilt där vi gör insatser utöver det vanliga, som här där vi vill göra det så enkelt som möjligt att vaccinera sig, eftersom vi sett att en lägre andel vaccinerat sig här. Jag vill få en uppfattning om det är något mer vi behöver göra, säger hon.

Att andelen vaccinerade i Botkyrka ligger under snittet, 36,5 procent av dem över 18 år mot 45,8 i länet, beror till viss del på att kommunen har en ung befolkning, som ännu inte släppts på för vaccinering.

Yngst får vänta

Men om ett par veckor kan det alltså vara dags för 30+. Den sista åldersgruppen som ska vaccineras kan få vänta betydligt längre. 18–29-åringarna kommer inte att erbjudas vaccin förrän i augusti, har vaccinsamordnaren Magnus Thyberg sagt i en intervju i DN.

När det gäller den äldre åldersgruppen så är Botkyrka snart ikapp, 81,2 procent har nu fått sin första spruta, mot 86,3 procent i länet.

Mer vaccin

På plats fanns även partikollegan Stina Lundgren, kommunalråd i Botkyrka, som den här dagen kunde konstatera att tillströmningen för vaccinering mattats av.

– Men 2 200 personer har vaccinerats på 11 dagar, säger hon.

Bussen har kapacitet att ge 70 doser i timmen. Men tilldelningen av vaccin ligger runt 1 000 i veckan. Nu ska antalet utökas till 1 700 doser.

Här finns vaccinbussen

Alby vid Subtopia måndag, tisdag, söndag

Fittja vid simhallen onsdag, torsdag, lördag

Hallunda utanför Folkets hus fredag

Öppettider: vardagar 11-17, helger 11-15.

Visa merVisa mindre