I juli nästa år ska Sveriges museum om Förintelsen ta emot sina första besökare i Stockholm. Det meddelar regeringen i dag i Dagens Nyheter.

Ett väldigt viktigt besked, anser Aron Verständig, ordförande för Judiska församlingen i Stockholm och för Judiska centralrådet.

– I takt med att det finns färre och färre förintelseöverlevare kvar så behövs det andra sätt att minnas Förintelsen. Det är ett alldeles utmärkt besked att det blir ett självständigt museum, säger han.

Ska nå stor publik

Minnet av Förintelsen är en angelägenhet för alla och en placering av museet i Stockholm kommer underlätta besök för skolelever och människor från hela landet, skriver Stefan Löfven (S), Anna Ekström (S) och Amanda Lind (MP) i debattartikeln.

Stockholm har också förordats av Föreningen Förintelsens överlevande i Sverige och den romska föreningen É Romani Glinda.

Aron Verständig tycker att det är bra att museet placeras i Stockholm för att kunna nå en så stor publik som möjligt.

– Dels bor det många människor i Stockholmsområdet men det är också en plats som många besöker. Många turister kommer hit och det är en plats med goda kommunikationer till resten av Sverige, säger han.

Historisk byggnad på Blasieholmen

Exakt var museet ska ligga är en fråga regeringen ska att återkomma till. Ett alternativ som nämnts tidigare är att förlägga det tillsammans med Statens försvarshistoriska museer, med huvudfäste på Östermalm.

En annan idé har varit att placera det på Blasieholmen, där det tidigare utspelat sig storbråk om placeringen av Nobelcentret. På Blasieholmen låg nämligen den tyska legationen under andra världskriget.

– Det förslaget har en fin symbolik och jag skulle gärna se att det läggs i en byggnad med historisk betydelse, men det viktigaste är det blir tillgängligt och får en central, framträdande plats i Stockholm, säger Aron Verständig.

Stadens kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) uppger att staden redan har tittat på några potentiella platser och att arbetet med hjälpa regeringen att hitta rätt plats nu ska intensifieras. Museet bör ligga på en plats som är lättillgänglig, inte minst för skolor, anser kulturborgarrådet.