Framtidens tåg ger flyget en match, både när det gäller snabbhet och bekvämlighet. En resa mellan Oslo och Stockholm kommer till exempel bara att ta en halvtimme.

Detta om den så kallade hyperlooptekniken börjar användas på bred front, skriver Expressen/Allt om resor.

Tekniken finns redan. Den går ut på att tågen svävar ovanpå spåren med hjälp av magneter, i en vakuumtunnel med lågt tryck för att få så lite luftmotstånd som möjligt. På så vis kan hastigheten bli 700–1 000 kilometer i timmen.

Som en tunnelbana

Enligt Thomas Dahlgren, ordförande i Hyperloop Sweden, kommer tågen sannolikt att finnas i kommersiell trafik senast 2030.

– Man kan se det som en tunnelbana som åker mellan städer i stället för inom en stad... Och en fördel är ju att tågstationerna ligger mitt i staden, till skillnad från flygplatserna, säger han till Allt om resor.

Inga koldioxidutsläpp

I dag tar många flyget när de arbetspendlar mellan europeiska länder. Med hyperloop-tågen skulle de snabbt kunna åka mellan Europas huvudstäder, utan koldioxidutsläpp.

Flera företag arbetar nu med att förverkliga visionen. I USA har företaget Virgin redan testat tekniken med passagerare, i november 2020.