Polisen i Stockholm får nästan 200 nya kollegor - tillfälligt Foto: Mostphotos

Stockholm lånar in 180 poliser – "kraftsamlar"

Stockholmspolisen ska satsa extra i Järva och Huddinge. För att lyckas lånar de in kollegor från övriga landet.

  • Publicerad 10:10, 15 dec 2021

Det eskalerade våldet i Stockholm har lett till att polisen nu lånar in 180 poliser från andra delar av landet.

Justitieministern: Polisen i Stockholm har misslyckats

– Som läget ser ut nu kommer vi att göra en kraftsamling i framförallt Järva och Huddinge. Målet på sikt är att minska antalet utsatta områden och kriminella nätverk i regionen", säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm i en kommentar.

De inlånade poliserna ska hjälpa till med pågående utredningar med också med operativt arbete för att avlasta den hårt ansatta Stockholmspolisen.

I en kommentar till Mitt i Stockholm säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) att den tillfälliga förstärkningen på sex månader inte räcker för långsiktigt råda bot på den grova kriminaliteten.

– Stockholm har färre poliser idag än 2015, trots vår befolkningstillväxt och allt det extraarbete för polisen som följer av att Stockholm är huvudstad, säger hon och fortsätter:

--Vi behöver permanent fler poliser hit och det redan i förrgår. Men ska det bli verklighet måste fler både vilja bli och fortsätta arbeta som polis. Regeringen har inte gjort tillräckligt för att lösa dessa problem, som varit kända under många år.

Tidigare har Malmö och Uppsala fått liknande tillfälliga förstärkningar

Polischefen kallar alla länets kommuner till stormöte mot våldet