Daniel Helldén (MP) och det grönblå styret tröttnade på att vänta på Trafikverket. Nu ska staden köpa egna fartkameror. Foto: Mostphotos/Pekka Pääkkö

Stockholm köper in egna fartkameror

Stockholms stad ska köpa in hundratals fartkameror som ska sättas upp vid skolor och förskolor. Beslutet beror på att man tröttnat på att trycka på Trafikverket.

  • Publicerad 07:34, 6 okt 2021

Stockholms stad har i många år försökt få Trafikverket att sätta upp kameror på ställen där det finns många fortkörare. Nu har staden tröttnat på Trafikverket inte agerar och beslutat att köpa in egna fartkameror, rapporterar SVT Stockholm.

Hundratals kameror ska upp vid skolor och förskolor.

– Vi vill att barnen ska ha en trygg skolmiljö. De ska våga gå och cykla till skolan och föräldrar ska inte behöva tänka sig att de behöver skjutsa barnen till skolor, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till SVT.

En del av budgeten

Inriktningsbeslutet finns med vid Stockholms stads budgetpresentation på onsdagen. De första kamerorna ska sättas upp redan under 2022, är planen. Bilder och fartuppgifter från dem ska sedan skickas till polisen.

Det är Trafikverket som ansvarar för landets fartkameror men Daniel Helldén tycker ändå att det är rätt att staden köper in dem på egen hand.

– Trafikverket borde ha hjälpt oss långt tidigare. När de inte gör det får vi gå fram själva. Man kommer ingenstans om man inte försöker putta de statliga myndigheterna lite grann framför sig, säger Daniel Helldén.