I dag har Region Stockholm en ambulanshelikopter året om och en sommarhelikopter mellan maj och september. Men man ser att det finns ett ökat behov av att snabbare kunna transportera svårt sjuka till och mellan sjukhus, och vill därför att också sommarhelikoptern ska vara i drift året runt.

– Ambulanshelikoptrarna ger stockholmarna en stor trygghet vid svåra olyckor och trauman, och i oländiga eller mer avlägsna områden bland annat i skärgården, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Livlina för skärgårdsbor

Att det är viktigt för skärgården och skärgårdsborna med en till året runt-helikopter är det flera politiker som trycker på.

– Ambulanshelikoptern är skärgårdsbornas livlina om det värsta händer. Oavsett om du bor på Ornö, Runmarö, Tjockö, Adelsö eller besöker Grinda över dagen ska du snabbt kunna få kvalificerad hjälp, säger Christine Lorne (C) gruppledare hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon lyfter också att det med två helikoptrar skapas möjlighet att hjälpa till och rädda liv även i angränsande regioner genom att flyga traumapatienter direkt från olycksplatsen till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

4 000 uppdrag per år

De senaste åren har uppdragen för ambulanshelikoptrarna ökat från under 3 000 till över 4 000 per år. För att användandet och dirigeringen av två helikoptrar året runt ska ske så effektivt som möjligt, förslås också att en digitaliseringstjänst inrättas vid SOS Alarm. Tjänsten ska enbart ägna sig åt att bevaka ambulanshelikoptrarnas uppdrag och vilka flygrörelser de har.

Ambulanshelikoptrarna har för närvarande sin bas på Mellingeholm i Norrtälje. De ska framöver ha en permanent bas vid Ullna i Österåkers kommun.