På fredag startar Stockholm jazz festival. Festivalen drivs av jazzklubben Fasching som i ett samarbete med bland annat Kulturhuset, Stadsteatern och Konserthuset anordnar ett brett musikutbud runt om i staden. Mellan 15 och 24 oktober livar över 200 konserter upp Stockholms livemusikscen.

Sedan 2012 har festivalarrangören Fasching bedrivit eventet inomhus för att få till en mer renodlad festival.

– Inomhus behöver man inte satsa på att locka en stor publik med flera genrer utan istället fokusera på riktig jazz. En mindre lokal kan upplevas mer intimt, publiken kommer närmre musiken och musikerna. Det blir mindre distraktion, säger Eric Birath, vd på Fasching.

Bra tajming

Evenemanget har alltid arrangerats samma tid på året. Den här gången drar den igång kort efter att restriktionerna släppts.

– Jag ser fram emot att samlas och att kolla på musik med andra. Det känns som att det står över alla artistiska preferenser. Att erbjuda kultur och livemusik känns väldigt fint.

2020 - en festival med restriktioner innebar färre människor i publiken och en förskjutning från live till digitala föreställningar. Förra årets festival blev lyckad med det kan inte mätas med hur det kommer att vara nu, menar Eric.

– Det känns helt fantastiskt, en sådan himla glädje att vara med när musiker möter publiken igen. Jazz är en högst levande genre, det är musik som ska upplevas live.

På Fasching har det pågått konserter med restriktioner sedan i slutet av augusti. Släppet innebär att branschen för livemusik går tillbaka till hur det en gång var, men det tar tid innan allt är som vanligt.

– Det är fortfarande så himla färskt. Människor har respekt för andras privata sfär men det känns som att vi är på väg tillbaka mot ett normalt tillstånd.

Programmet och biljetter till Stockholm jazz festival hittar du på stockholmjazz.se.