Gästande musiker. Gilberto Gil och Kenny Garrett. Foto: Gérard Giaume, Hollis King och Mitt i arkivbild.

Stockholm jazzfestival är tillbaka i stan igen

Årets upplaga av Stockholm jazz festival inrymmer ett fullspäckat schema med liveframträdanden. "En sådan himla glädje att vara med när musiker möter publiken igen."

  • Publicerad 11:55, 13 okt 2021

"Jazz är en högst levande genre och det är musik som ska upplevas live"

På fredag startar Stockholm jazz festival. Festivalen drivs av jazzklubben Fasching som i ett samarbete med bland annat Kulturhuset, Stadsteatern och Konserthuset anordnar ett brett musikutbud runt om i staden. Mellan 15 och 24 oktober livar över 200 konserter upp Stockholms livemusikscen.

Sedan 2012 har festivalarrangören Fasching bedrivit eventet inomhus för att få till en mer renodlad festival.

– Inomhus behöver man inte satsa på att locka en stor publik med flera genrer utan istället fokusera på riktig jazz. En mindre lokal kan upplevas mer intimt, publiken kommer närmre musiken och musikerna. Det blir mindre distraktion, säger Eric Birath, vd på Fasching.

Redo? Det drar ihop sig till julafton för alla jazzdiggare. Musiker: Emma-Jean Thackray, Agnes Persson och Ale Möller och Erik Rydvall. Foto: Joe Magowan, Klaudia Rychlik och Sascha Kajic

Bra tajming

Evenemanget har alltid arrangerats samma tid på året. Den här gången drar den igång kort efter att restriktionerna släppts.

– Jag ser fram emot att samlas och att kolla på musik med andra. Det känns som att det står över alla artistiska preferenser. Att erbjuda kultur och livemusik känns väldigt fint.

2020 - en festival med restriktioner innebar färre människor i publiken och en förskjutning från live till digitala föreställningar. Förra årets festival blev lyckad med det kan inte mätas med hur det kommer att vara nu, menar Eric.

– Det känns helt fantastiskt, en sådan himla glädje att vara med när musiker möter publiken igen. Jazz är en högst levande genre, det är musik som ska upplevas live.

På Fasching har det pågått konserter med restriktioner sedan i slutet av augusti. Släppet innebär att branschen för livemusik går tillbaka till hur det en gång var, men det tar tid innan allt är som vanligt.

– Det är fortfarande så himla färskt. Människor har respekt för andras privata sfär men det känns som att vi är på väg tillbaka mot ett normalt tillstånd.

Programmet och biljetter till Stockholm jazz festival hittar du på stockholmjazz.se.

Tio jazztips från Eric Birath:

Gilberto Gil – En av Brasiliens största musiker, tillika Polarprisvinnare, på sällsynt Stockholmsbesök. Söndag 17 oktober, Konserthuset.

https://stockholmjazz.se/artist/gilberto-gil/

Emma-Jean Thackray – årets största hype som får jazzen att fylla dansgolven i höst. Fredag 15 oktober, Fasching.

https://stockholmjazz.se/artist/emma-jean-thackray/

Ida Sand med Bohuslän Big Band och Joel Lyssarides – Ida Sands musik i lyxig storbandstappning med unga stjärnskottet Joel Lyssarides som gästsolist på piano. Fredag 15 oktober, Stora Scen, Kulturhuset Stadsteatern.

https://stockholmjazz.se/artist/ida-sand-med-bohuslan-big-band-och-joel-lyssarides/

Ale Möller Xeno Mania – Med inspiration från Grekland, Indien, Västafrika och svensk folkmusik leder multiinstrumentalisten Ale Möller en all star orkester av svenska folk och jazz musiker. Fredag 15 oktober, Konsertsalen, Musikaliska.

https://stockholmjazz.se/artist/ale-mollers-xeno-mania/

The Kenny Garrett Quintet – En centralgestalt i samtidsjazzen med en närmast oslagbar biografi när det kommer till vilka han spelat och spelat in med, kommer till Stockholm med sprillans ny fantastisk skiva! Lördag 16 oktober, Fasching.

https://stockholmjazz.se/artist/the-kenny-garrett-quintet/

Nacka Forum – Upptågsmakarna i Nacka Forum överumplar alltid, nu dessutom med utlovade gästartister som ett 20-års firande av det mest ambitiösa svenska jazzbolaget Moserobie. Lördag 16 oktober, Hörsalen, Kulturhuset Stadsteatern.

https://stockholmjazz.se/artist/nacka-forum/

Bo Sundström – Jazzstandards med finurliga svenska texter så som bara Bosse kan, backat av en magisk sextett. Tisdag 19 oktober, Oscarsteatern.

https://stockholmjazz.se/artist/bo-sundstrom/

Helen Salim – En av många anledningar att besöka Glenn Miller Café under festivalen är denna debuterande sångerska med band. Söndag 17 oktober, Glen Miller Café.

https://stockholmjazz.se/artist/helen-salim-kvartett-2/

Martin Sjöstedt Walk Tall – bebop på internationell nivå på klassisk mark – Stampen. Onsdag 20 oktober, Stampen.

https://stockholmjazz.se/artist/martin-sjostedt-walk-tall/

Agnes Persson Quintet – ny spännande gitarrist på jazzscenen, live i Scalas källare som blivit lite av ett vattenhål för en ny ung jazzgeneration. Lördag 16 oktober, Källaren, Scalateatern.

https://stockholmjazz.se/artist/agnes-persson-quintet/

Visa merVisa mindre