Johan Bratt tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Foto: Claudio Britos

Stockholm häver de lokala rekommendationerna

Regionen förlänger inte de lokala rekommendationerna, om bland annat munskydd alla tider i kollektivtrafiken. Detta sedan nedgången i antalet smittade och sjukhusvårdade är stabil.

  • Publicerad 15:21, 11 jun 2021

Antalet smittade med covid-19 minskar nu snabbt, från 10 000 i veckan när det var som värst under pandemins tredje våg, till 1426 denna vecka.

Och antalet som vårdas på sjukhus för covid-19 är nu nere i 80, varav 27 i intensivvård.

Samtidigt har nu hälften av länets befolkning över 18 år fått minst en dos vaccin.

– Det är underbar musik att höra, och därför har vi beslutat att inte förlänga de regionala rekommendationer som vi haft här, och som går ut på söndag, sade smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund vid den pressinformation som regionen höll på fredagen.

Planen: Så kan samhället öppnas igen

Slipper munskydd i affären

Det innebär att munskydd inte längre rekommenderas dygnet runt i kollektivtrafiken, utan bara i rusningstid, och inte heller i affärer.

Hälften har inte fått vaccin - fortsätt håll avstånd

Samtidigt poängterade hon att även om hälften fått vaccin, så är andra hälften ovaccinerad.

– Fortfarande gäller de grundläggande rekommendationerna: Stanna hemma vid symtom, provta, håll avstånd, undvik trängsel, minimera sociala kontakter, tvätta och sprita händerna, och arbeta hemifrån om möjligt.

Snart dags för 35+

Nästa grupp att släppas på i vaccineringen blir inte 30-39, som tidigare sagts, utan man fortsätter med femårsintervall. 35-39-åringarna väntas kallas "i närtid".

Varannan stockholmare är nu vaccinerad

Även Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, vädjade om fortsatt försiktighet, och tålamod av dem som behöver söka vård i sommar.

– Vi har nu tre utmaningar. Patienter som fått vänta måste få vård innan sommaren, vårdens medarbetare måste få välförtjänt semester och vaccinationsprogrammet måste fortsätta i hög takt hela sommaren, sade han.

– Gör vad du kan för att minska sjukdom och skador, var extra försiktig vid aktiviteter som skateboard, cykling, studsmatta.

Samtidigt meddelade han att nedgången av antalet smittade och sjukhusvårdade nu är så stabil att Region Stockholm lämnar stabsläget och återgår i normalläge.