Nu börjar vaccinering med dos 5 mot covid-19 för dem över 65, och för dem som ingår i riskgrupper, meddelar Region Stockholm.

Bokningen öppnar den 17 augusti (för riskgrupper den 24 augusti).

För dem som använder appen Alltid öppet kommer erbjudande om att boka tid att skickas ut allt eftersom hur lång tid som gått sedan föregående dos. Det går även att boka via telefon.

Från den 1 september kan de som hellre gör det gå på drop in.

För förstärka vaccinationskapaciteten sätts en tillfällig vaccinationsmottagning upp i Kungsträdgården.

Den öppnar den 1 september.

En fyra för alla över 18

För invånare 18+ är det dos 4 som gäller, och de börjar få sina erbjudanden den 29 augusti. Från den 12 september kan de i stället gå på drop in.

Vaccinets effekt avtar efter några månader. Från den 1 september kommer vaccin som modifierats för att ge bättre skydd mot de omikronvarianter som härjat att börja distribueras till regionerna.

Är det inte bäst att vänta in det vaccinet då?

– Nej, jag skulle inte vänta. Alla vacciner är bra, och det är viktigt att snabbt få ett skydd mot att bli allvarligt sjuk, säger regionens chefläkare Johan Bratt.

Och kanske brådskar det, om inte smittspridningen ska eskalera ytterligare. För tvärtemot vad man trott så minskade inte smittspridningen under sommaren.

Många på sjukhus

Enligt regionens lägesrapport den 9 augusti vårdas 286 patienter med covid-19 vid regionens akutsjukhus och geriatriska sjukhus, varav sex i intensivvård. Några dagar senare hade siffran sjunkit till 251.

– Kanske har vi nått en platå, men det är svårt att förutse. Det här viruset har gäckat oss förr. Och nu när man är tillbaka i arbete och skolorna öppnar finns det risk för ökad smittspridning, säger han.

Vid det här laget har 60 procent av befolkningen över 18 år tagit tre doser vaccin. Men omkring 20 procent är helt ovaccinerade, och det är de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka, enligt regionen.