Det har varit en intensiv vecka för stjärnkrögaren Björn Frantzén.
I torsdags fick hans restaurang i Dubai en tredje Michelinstjärna, i fredags dödförklarades han av misstag i P4 och i helgen invigde han en ny restaurang i Marbella.
– Jag är lite trött, det måste jag erkänna, säger han med ett skratt när Mitt i når honom på telefon, nyss hemkommen från Spanien.
Det var i oktober förra året som Frantzén Group öppnade restaurang FZN i Dubai och efter bara åtta månader fick den den högsta utmärkelsen: tre stjärnor i Guide Michelin.
– Det känns helt galet och lite overkligt, säger han.
Sedan tidigare driver han även trestjärniga Frantzén i Stockholm och Zén i Singapore.
FZN i Dubai är senaste Frantzénrestaurangen att få tre stjärnor i Michelinguiden.
Frantzén group
Ensam i världen om att driva tre trestjärniga restauranger. Hur har du lyckats så bra?
– Jag har väl en hyfsad talang för att bygga smaker och är bra på att omge mig med bra människor. Man kan ju inte vara på plats jämt. Men man måste jobba jävligt hårt, det finns inga supergenvägar. Timmarna måste göras.
Björn Frantzén är uppvuxen i Upplands Väsby och intresset för mat väcktes när han gick i femman – på ett lite ovanligt sätt.
– Min bästa kompis föräldrar ägde ett brasseri i Stockholm där jag åt lövbiff med bearnaisesås, pommes frites och tomat- och löksallad. Det var det godaste jag ätit i hela mitt liv.
Han säger att han alltid varit kräsen med maten och tänkte "om jag lär mig laga god mat kan jag alltid äta den".
Björn Frantzén lägger sista touchen vid en rätt.
Mitt i
Valde "kockarnas språk i skolan
Efter lågstadiet i Frestaskolan, mellanstadiet i Bollstanäs skola blev det högstadiet i Grimstaskolan. Så klart valde han franska.
– Det var ju kockarnas språk.
Men det fanns även en dröm om att bli fotbollsproffs. Han började i Bollstanäs SK och blev i tonåren värvad av AIK. En skada satte stopp för fotbollskarriären och det blev hotell- och restauranglinjen i Märsta i stället.
Han började sin karriär på Edsbacka krog i Sollentuna – knappt 30 år senare har han 10 restauranger på flera kontinenter.
Även om han numera bor i Stockholm hälsar han ofta på sin mamma, som bor kvar i Väsby.
– Jag brukar titta in till henne på väg till Arlanda.
Hur är din kulinariska kunskap om Väsby nuförtiden?
– Jag är dåligt uppdaterad om den gastronomiska sidan, så har svårt att rekommendera något särskilt ställe. Men en orten-pizza slinker alltid ner.
Vad är din egen favoriträtt?
– Samma som när jag var elva, med köttet uppgraderat till entrecôte. En perfekt slagen bearnaise är svårslagen, haha. Mycket kan gå fel.
Blev dödförklarad i radio
"Björn Frantzén är ensam i världen om att ha trestjärniga restauranger och varför pratar jag om det här, jo det är i och med att han har avlidit". Så lät det när P4 Stockholm skulle berätta om restaurangnyheten.
– Ja du, det var ett intensivt dygn. Först fick jag nio stjärnor och sedan blev jag dödförklarad. Jag satt på flyget på väg till Spanien från Dubai och ingen fick tag i mig, varken morsan eller brorsan, som blev oroliga.
Alisa Bosnic, kanalchef på P4 Radio Stockholm, skriver i ett mejl till Mitt i:
"Det är förstås väldigt olyckligt. Programledaren blandade ihop två manuskort där det ena handlade om stjärnkocken Björn Frantzén och det andra om stjärnkocken Crister Svantessons bortgång häromdagen. Vi har bett om ursäkt till både honom och publiken."
Björn Frantzén säger att han accepterat ursäkten från P4.
– Alla kan göra fel. Det man kan reagera på är att det tog lite lång tid att dementera min död. Det skapade onödig oro.
Enligt Alisa Bosnic rättar sig programledaren första gången efter cirka 13 minuter.
"Sedan efter cirka en timme gör hon det igen, en ännu tydligare rättelse och ber om ursäkt för felsäget", skriver hon i ett mejl och meddelar att kanalen vill att en rättelse görs "så snabbt det bara går".