Göteborg

Hon fotograferar var som helst där det finns människor. Till exempel Centralstationen, Kungstorget, Dansken på Andra Långgatan, runt Femmanhuset, platser där det händer mycket.

– En gatubild får inte vara arrangerad. Man väljer oftast sina motiv snabbt, eftersom det är ögonblickshändelser. Om man väntar eller tvekar är stunden borta! Ibland blir man sedd just när man trycker av, då kan man får en skön ögonkontakt i bilden, förklarar Anna Lithander. 

@itisallaboutthemoments

@itisallaboutthemoments

Anna Lithander

Är dina mänskliga motiv medvetna om att de blir fotograferade? 

– Jag frågar aldrig innan jag fotar. Ibland pratar man med dem efteråt, men inte nödvändigtvis. Vi har enligt lag rätt att fotografera människor i det allmänna utrymmet, och får använda dem i sociala medier, ställa ut och sälja bilder eller göra böcker med dem. Det anses vara konstnärligt syfte. Däremot kan man inte använda bilderna i exempelvis reklam, då behöver man modellrelease. Vid fyra tillfällen har människor jag fotat blivit upprörda. Jag brukar förklara att vi har rätt att fota i det allmänna utrymmet och inte minst varför vi gör det. Men vill någon absolut inte vara med på en bild man tagit kan man ta bort den, men egentligen är det till fotografen som "äger" bilden. 

@itisallaboutthemoments

@itisallaboutthemoments

Anna Lithander

Kommer du ihåg den första bilden du la upp? 

– Skapade mitt konto 2016 @itisallaboutthemoments, innan jag börjat gatufota. Första bilden var från en dimmig dag i Fjällbacka. Då la jag upp utsikter, mat, resor, små händelser. Idag blir det i princip bara gatufoton.

@itisallaboutthemoments

@itisallaboutthemoments

Anna Lithander

Vad vill du berätta med dina bilder på Instagram eller vad har du för mål med ditt fotograferande? 

– Jag vill berätta små historier genom mina bilder, förmedla en känsla, beröra. Allt från ögonblick i det allmänna utrymmet. Målet är att bli bättre, ge ut en bok, ställa ut mer och vara med i en gatufotofestivalsutställning utanför Sverige.
– Jag är med i gruppen som startade Gothenburg Street Photo Festival. Vi hade vårt första möte i slutet av 2020 och efter det mötet fick vi alla Covid! I år, 8-9 september, har vi vår tredje festival. Som grund till festivalen skapade vi Göteborgs Gatufotoförening som har 170 medlemmar och regelbundna medlemsaktiviteter. I sommar, i samband med Göteborgs 400-års firande, kommer vi ha en gatufotopromenad för alla som är intresserade.

Vilket är dina bästa tips för ”nya” fotografer på Instagram? 

– Lägg upp bilder som du står för och som du själv tycker om, inte bara för att andra ska tycka om dem. Stirra dig inte blind på likes. Berätta inte om bilden genom titlar, låt betraktaren själv läsa bilden.

@itisallaboutthemoments

@itisallaboutthemoments

Anna Lithander