Jens Dahlström är full av revanschlusta, trots att de senaste åren nästan tog kål på både honom och hans bolag. Det började våren 2015 när Stockholms stad skulle installera en sopsuganläggning under marken, precis utanför Jens dåvarande butik med skräddarsytt herrmode på Östermalmstorg.

– Det skulle ta sex månader, men det tog 3,5 år innan allt var klart, säger Jens.

Innanför avspärrningen, en dryg meter från Jens skyltfönster, pågick arbeten dagligen under större delen av perioden mars 2015 till februari 2019.

– Butiken blev helt avskärmad och kunderna slutade komma – de trodde att jag hade lagt ner.

När sopsugen äntligen var på plats visade det sig snart att den inte fungerade som den skulle.

– Det luktade död och förruttnelse och stanken drog rakt in i butiken.

Eftersom det inte gick att driva verksamhet i lokalen gick det inte heller att överlåta den när det började gå dåligt. Trots att han lånade in över en miljon kronor av egna pengar var bolaget kört i botten när han till slut kunde lämna den tidigare så attraktiva adressen.

Och sedan kom pandemin.

– Då var jag redan utblottad, och eftersom jag hade dragit på mig en skatteskuld under de här åren fick jag inga som helst statliga stöd.

Hösten 2021 stämde Jens Stockholms stad. Enligt bolagsvärderaren hade Jens försäljning minskat med i genomsnitt 22 procent om året under de 3,5 åren. Sammanlagt begärde han drygt 1,7 miljoner kronor i skadestånd.

– Jag kämpade för att på olika sätt hålla uppe omsättningen, men tittar man på resultaten ser man att jag började göra förluster eftersom jag var tvungen att rea ut mina lager för att få in pengar. Det är jättetydligt.

Den 25 oktober föll domen i Nacka tingsrätt. Eftersom Stockholms stad inte svarat dömde tingsrätten till Jens fördel genom en så kallad tredskodom.

– Det är tyvärr en administrativ miss hos oss som gjort att vi inte svarat på stämningsansökan, säger Linda Laine, pressansvarig vid fastighetskontoret i Stockholms stad.

Hur ser ni på Jens Dahlströms fordran?

– Vi vill låta den juridiska processen ha sin gång och kommer att utveckla det i samband med att vi ansöker om så kallad återvinning, då vi fortfarande vill att ärendet prövas i sak.

Oavsett hur det går är Jens lättad över att ha flyttat från torget. Själva sopsugen är i drift, men den delen som tar hand om matavfall är avstängd sedan en tid. Orsaken? Problem med starka lukter.