Designer. Jens Dahlström designar kläderna själv, och låter sedan sy upp dem i Italien. ”Jag har precis ritat en ny kollektion som kommer till våren”, säger han. Foto: Pekka Pääkkö

Stinkande sopsug drev butiksägare på flykt

Buller, stinkande sopor och avspärrningar en meter från skyltfönstret. Efter tre års byggstök tvingades utblottade butiksägaren Jens Dahlström flytta från Östermalmstorg. När han stämde staden missade de att svara.

  • Publicerad 06:15, 8 nov 2021

Det luktade död och förruttnelse och stanken drog rakt in
i butiken

Jens Dahlström är full av revanschlusta, trots att de senaste åren nästan tog kål på både honom och hans bolag. Det började våren 2015 när Stockholms stad skulle installera en sopsuganläggning under marken, precis utanför Jens dåvarande butik med skräddarsytt herrmode på Östermalmstorg.

– Det skulle ta sex månader, men det tog 3,5 år innan allt var klart, säger Jens.

Innanför avspärrningen, en dryg meter från Jens skyltfönster, pågick arbeten dagligen under större delen av perioden mars 2015 till februari 2019.

– Butiken blev helt avskärmad och kunderna slutade komma – de trodde att jag hade lagt ner.

High street? I vanliga fall är adressen på Östermalms-torg, mitt mellan saluhallen och kyrkan, ett skyltläge av högsta klass. Foto: Privat

Gömd. Jens Dahlströms tidigare butik på Östermalmstorg till vänster, innanför avspärrningarna. Foto: Privat

Syr kläder efter dina mått

Jens Dahlström har hållit på med skräddat mode i 20 år.
I ateljén på Skeppargatan hänger ett axplock av Jens Dahlströms färdiga konfektion.
Men han säljer också måttsydda kläder. I det fallet tar han måtten på kunden på plats i sin ateljé, och låter sedan sy upp plagget i Italien i det tyg som kunden väljer.
Kavajerna har tunna, mjuka axlar och en djup skärning som framhäver bröstet, berättar Jens Dahlström.

Visa merVisa mindre

När sopsugen äntligen var på plats visade det sig snart att den inte fungerade som den skulle.

– Det luktade död och förruttnelse och stanken drog rakt in i butiken.

Eftersom det inte gick att driva verksamhet i lokalen gick det inte heller att överlåta den när det började gå dåligt. Trots att han lånade in över en miljon kronor av egna pengar var bolaget kört i botten när han till slut kunde lämna den tidigare så attraktiva adressen.

Och sedan kom pandemin.

– Då var jag redan utblottad, och eftersom jag hade dragit på mig en skatteskuld under de här åren fick jag inga som helst statliga stöd.

Hösten 2021 stämde Jens Stockholms stad. Enligt bolagsvärderaren hade Jens försäljning minskat med i genomsnitt 22 procent om året under de 3,5 åren. Sammanlagt begärde han drygt 1,7 miljoner kronor i skadestånd.

– Jag kämpade för att på olika sätt hålla uppe omsättningen, men tittar man på resultaten ser man att jag började göra förluster eftersom jag var tvungen att rea ut mina lager för att få in pengar. Det är jättetydligt.

Signum. Jens Dahlström har designat kostymer i 20 år och har inga planer på att sluta med det. Foto: Pekka Pääkkö

Den 25 oktober föll domen i Nacka tingsrätt. Eftersom Stockholms stad inte svarat dömde tingsrätten till Jens fördel genom en så kallad tredskodom.

– Det är tyvärr en administrativ miss hos oss som gjort att vi inte svarat på stämningsansökan, säger Linda Laine, pressansvarig vid fastighetskontoret i Stockholms stad.

Hur ser ni på Jens Dahlströms fordran?

– Vi vill låta den juridiska processen ha sin gång och kommer att utveckla det i samband med att vi ansöker om så kallad återvinning, då vi fortfarande vill att ärendet prövas i sak.

Oavsett hur det går är Jens lättad över att ha flyttat från torget. Själva sopsugen är i drift, men den delen som tar hand om matavfall är avstängd sedan en tid. Orsaken? Problem med starka lukter.

Randigt eller rutigt? Hos Jens Dahlström för du välja tyg till kostymen. Foto: Pekka Pääkkö

– De tycker inte att jag har drabbats av någon skada, men det är ju uppenbart för vem som helst att det är dåligt för affärerna om din butik blockeras i 3,5 år, säger Jens Dahlström. Foto: Pekka Pääkkö

Detta har hänt

2008. Jens Dahlström flyttar in i butikslokalen på Östermalmstorg.

Mars 2015. Arbetet med sopsugen påbörjas.

November 2015. Jens får ett löfte från staden om att störningarna ska vara över i april 2016. Därför tackar han nej till en ersättningslokal.

April 2016. Staden lovar att störningarna ska vara över senast till midsommar 2017.

November 2016. Avspärrningarna tas ner och ersätts av en 20 meter lång barack med långsidan 1,5 meter från butikens entré.

Oktober 2017. Baracken tas ner och ersätts av nya avspärrningar.

Mars 2018. Anläggningen tas i drift, men det börjar snart stinka på grund av läckage. Jens hyresvärd gör en anmälan till miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Juli 2018. Jens flyttar från Östermalmstorg.

Källa: Jens stämningsansökan till tingsrätten

Visa merVisa mindre