Vad är typiskt danderydsmode. Enkät med boende i området. Foto: Mikael Andersson

"Hatt och seglarjacka" - så klär man sig i Djursholm

Enkelt, snyggt och klassiskt. Så kan modet i Djursholm beskrivas. Vi pratade med några Danderydsbor som gav sin syn på saken, och kom med några tips till Mitt i:s läsare.

  • Publicerad 12:06, 12 apr 2021

Ett stenkast upp från Strandvägen möter vi Jonas Engquist, som är ute på en vårpromenad. Han är idag pensionerad men har jobbat inom herrmode och som mannekäng. Han har en vit blazer, jeans, en ljus keps och en färgglad halsduk. Liksom de andra vi träffar tycker han att Djursholmarna klär sig stiligt – enkelt och snyggt.

– Det är viktigt att välja kläder man gillar. Mitt tips, och något jag gillar, det är att hitta kostymkläder eller blazers som man trivs i.

Jonas Engquist Foto: Mikael Andersson

Utanför apoteket i vårsolen sitter Djursholmsbon och arkitekten Ingemar Ståhl. På sig har han ett par vanliga jeans och en klassisk engelsk barbourjacka.

För honom är det viktigt att känna sig välklädd.

– Det är också viktigt för mig att klä mig som jag känner mig. Inte att rätta in mig efter hur andra gör. Det tror jag många som bor i Djursholm känner igen.

Sedan ungefär 25 år tillbaka har han burit hatt, berättar han.

– Jag har hatt året runt. På sommaren har jag en vit stråhatt.

Ingemar Ståhl Foto: Mikael Andersson

Vännerna Carin Bergström och Marga Ståhl berättar att Djursholmarna ofta klär sig i vintage, alltså i äldre stilar, men att nya trender snabbt hittar hit.

Marga Ståhl (som drivit butiken med samma namn) berättar att det alltid är trevligt att titta på hur folk klär sig i Djursholm.

– Man ser både gammalt och nytt. Det är alltid trevligt att se hur man klär sig här. Jag tror att klassisk klädsel passar in att beskriva modet, och det är något butiken riktat in sig på, säger hon.

Carin Bergström instämmer.

– Jag tror det är viktigt med kvalitet. Det ska inte vara slit och släng, säger hon.

Carin Bergström och Marga Ståhl Foto: Mikael Andersson

Danderydsborna Carin och Carl-Hugo Bluhme är praktiskt klädda med plagg i olika färger. De bor inte i Djursholm men är ofta här på promenad.

– Man kan se det senaste modet här i Djursholm, de är snabba med det. Jag vill minnas att jag här först såg modet att ha byxor som inte gick hela vägen ner till skorna. De är väldigt trevligt klädda här, tycker jag, säger Carin.

Carl-Hugo kommer ursprungligen från Göteborg, och ger ett modetips från västkusten till Mitt i Danderyds läsare.

– Seglarjacka passar bra nu när man kan gå ut och njuta i vårsolen men när det fortfarande är lite svalt ute.

Carin och Carl-Hugo Bluhme Foto: Mikael Andersson