Den lilla källardörren nedanför en trappa vid en fastighet en bit utanför Enbacksskolan i Tensta ser kanske inte mycket ut för världen.

Det enda som vittnar om vad som gömmer sig där innanför är en liten dekal: ”Swedish Percussion”, och ja, det dova ljudet av slagverk långt bakom betongväggarna.

När trumbyggarmästare Stig Löfholm låser upp öppnar sig dock en helt annan värld. I den stora lokalen finns verktyg och maskiner, arbetsbänkar – och massor av slagverk så klart.

Här tillverkas nämligen olika slags trummor, till några av världens främsta trumslagare.

– Jag har hållit till här i över 30 år, det är ett perfekt ställe. Jag bor i Rinkeby, så det är bara att promenera hit, säger Stig Löfholm, som i princip tillverkar varenda del av trummorna helt själv.

Spelat i 70 år

Stig Löfholm växte upp med 50-talets jazzmusik, och fattade tidigt tycke för just trummandet. Som tioåring började han spela själv, och sedan dess har det så att säga trummat på.

Han har nu hunnit fylla 80, och spelar fortfarande med två olika brasilianska grupper och med en grupp som spelar boliviansk folkmusik.

– Jag brukar ofta sitta och lira själv när jag får tid över. Det är min stora passion, säger han.

På 90-talet upptäckte han ett hål i marknaden. Trummorna var ofta massproducerade och gick sönder lätt, dessutom lät de inte alltid så bra som de hade kunnat, tyckte han.

Det var då idén om att börja tillverka egna uppstod.

Han har sedan dess utvecklat en egen teknik för att bygga trummorna, och använder sig av skandinaviska träslag, eftersom de anpassar sig till olika temperaturer bäst.

– Jag har bland annat tillverkat en form där jag böjer träslagen, och konstruerat något som jag kallar för tomstavar, som eliminerar anslaget från skruvhuset när någon spelar på trumman.

Träet han använder torkas i över 13 år innan det är redo att byggas med.

– Det tar så lång tid att få det torrt, helt enkelt. Så det är en delikat process.

Kungliga Operan stammis

Sedan han fick lokalen i Tensta på 90-talet har han i princip tillbringat varje dag där. I början var det en något knaprare tillvaro, men sedan hände något som satte fart på karriären.

– Då beställde Kungliga Operan en 61 tum stor bastrumma, till uppsättningen av Puccinis ”Tosca”. Kan ni förstå, 61 tum! Det var riktigt stort för mig.

Efter det har beställningarna trillat in mer och mer. Han har bland annat tillverkat trummor åt de ansedda slagverkarna André Ferrari, Petter Berndalen, Joakim Anterot och Finn Björnulfson, som är Håkan Hellströms trummis, och åt världskända slagverksgruppen Kroumata – för att nämna några.

– Jag har egentligen aldrig marknadsfört mig, utan ryktet började gå. Det gick från mun till mun, eller som man säger; folk har hört om mig via djungeltrumman.

– Jag lägger ner hela min själ i varenda enhet. Det är nog det folk hör, och därför det kunnat bli så pass bra.