En femåring, hennes sjuka mamma och en moster som räddar dagen – och omsorg, hopp och önskningar. Om det handlar bilderboken Stellas stjärna som kom ut i början på juni.

Bakom boken står Stenhamraillustratören Viktoria Mullo.

– Jag har en granne som är långtidssjuk i postcovid och jag ville lyfta sjukdomen ur ett barns perspektiv, säger hon.

I boken, som är gjord tillsammans med författaren Minna Paananen, framgår det inte att det är just postcovid som mamma har, bara att hon har feber och trötthet som inte går över och som doktorn inte kan hjälpa henne med.

Illustratören Viktoria Mullo vill med boken berätta om postcovid ur ett barns perspektiv.

Illustratören Viktoria Mullo vill med boken berätta om postcovid ur ett barns perspektiv.

Illustration Viktoria Mullo

Vill förmedla hopp

– Det kan tolkas som vilken långtidssjukdom som helst. Alla barn som behöver ta mycket ansvar och har det svårt i sin tillvaro kan känna igen sig i sagan. Jag hoppas den kan förmedla hopp, säger Viktoria Mullo.

Hon har jobbat 25 år som förskollärare och som ateljerista, alltså bildlärare på förskola. Barnboksillustrerandet fick fart när hon började rita bilder till de sagor hon berättat på jobbet.

– Jag har fantiserat och gjort sagor tillsammans med barn, och berättat och läst massor i min yrkesroll. Det bär jag med mig nu, för jag vet hur viktigt bildberättande är när barn behöver förstå boken utan ord och bilderna ska förmedla bokens budskap.

Fyra bokkontrakt

I höstas tog hon steget och sökte en illustratörsutbildning och redan i december skrev hon på sitt första bokkontrakt. Sedan dess har det blivit tre kontrakt till.

– Det är helt galet att det har gått så här snabbt sedan jag bestämde mig för att "nu kör jag". Och jag är 46 år så ingen ungdom – det känns fantastiskt att kunna byta karriär och få förverkliga mina drömmar så här mitt i livet.