Haninge har fått bukt med ungdomsrånen sedan bland annat socialsekreterare sätts in tidigare. Det gläder Stefan från Haninge vars son dömdes för ett ungdomsrån 2019. Bilden är rekonstruerad. Foto: Stefan Källstigen

Stefan är pappa till dömd ungdomsrånare i Haninge

Ungdomsrånen som tyngde Haninge 2019 har minskat dramatiskt i år. Enligt Stefan, pappa till en ungdom i 18-årsåldern i Haninge som nyligen dömdes för ett ungdomsrån, är det välkommet att åtgärder vidtagits.

  • Publicerad 14:42, 2 nov 2020

Tiden med återkommande ungdomsrån i Haninge tycks bruten. Men domarna som fortfarande faller vittnar om hur stort problemet varit.

Stefan, som inte vill medverka med efternamn, är pappa till en pojke i 18-årsåldern från Haninge som 2019 dömdes för att tillsammans med två andra ungdomar ha lurat, misshandlat och rånat en jämnårig de var bekanta med. Det var inte det första våldsbrottet Stefans son dömdes för.

Rädd att det skulle sluta illa

Sonens missbruksproblem gjorde att han hade haft kontakter med socialtjänsten tidigare. Stefan berättar att familjen länge var missnöjda med stödet från socialtjänsten i Haninge, och att de orosanmälningar som gjordes inte gav resultat.

– Både vi och hans skola i Haninge försökte få hjälp av socialtjänsten. ”Nej, det går inte, han måste själv vilja”, sade de bara. Jag var rädd att det skulle sluta i något allvarligt, att han skulle skada sig själv eller någon annan. Och det var det som hände. Socialtjänsten fattade inte. Ni måste ta tag i det här, sade jag. Men de var väldigt flata, berättar Stefan.

När du frågar din son om det han dömts för, vad säger han då?

– Han ger inga rena svar. Vi har inte snackat så mycket om det. Men jag har aldrig köpt det han gjort. Jag kan inte se mellan fingrarna.

Efter ett par flyttar till olika ungdomsboenden i landet är hans son nu på rätt väg, berättar Stefan. Enligt honom har det blivit bättre med socialtjänsten i Haninge.

– Kontaktpersonen min son har nu ringer till honom och snackar som en polare. Det blir inte bara en paragrafryttare. Det måste finnas respekt mellan parterna. Det måste klicka.

”Försöka få mer hjälp”

Jens Davidson (KD), ansvarigt kommunalråd för trygghetsfrågor i Haninge, säger att han saknar insyn i enskilda fall och inte kan kommentera dem.

– Jag kan inte svara för hur arbetet såg ut innan vi ändrade arbetssätt. Men om anhöriga upplever det så som det beskrivs, är det naturligtvis jättetråkigt och jag uppmanar dem att ta kontakt med socialtjänsten igen för att försöka få mer hjälp. Det kan också vara så att arbetet som är igång sedan augusti 2019 inte var det när de först hade kontakt.