Glad. Michael Larkner, vd för Värmdö hamnar, ser fram emot det "nya" Stavsnäs vinterhamn. Foto: Pekka Pääkkö

Stavsnäs vinterhamn ska bli nya besöksmålet

Från att bara vara en plats där människor hämtas och lämnas till ett poppis utflyktsmål där man vill hänga. Det är målet för ”nya” Stavsnäs vinterhamn.

  • Publicerad 09:00, 7 jun 2021

Sedan Stavsnäs vinterhamn byggdes på 1980-talet har det varit en plats där människor och varor lastas på och av. En omstigningsplats för att ta sig vidare någon annanstans. Den funktionen behövs fortfarande – Stavsnäs är Stockholms skärgårds största replipunkt med 350 000 passagerare per år som kliver av och på färjor ut till öarna.

Gästbrygga med 70 platser

Men det räcker inte, menar Värmdö kommuns hamnbolag, Värmdö hamnar AB. Deras vision är att utveckla hamnområdet till att också bli ett attraktivt besöksmål dit människor kommer för att äta och göra kul saker.

Förra året smygstartade man genom att anlägga hamnens första gästbrygga för fritidsbåtar. Den har plats för 70 båtar.

– Det har inte gått att lägga till här med en mindre båt tidigare, bara gods- och passagerartrafik, så det här är efterlängtat, säger Michael Larkner, vd för Värmdö hamnar.

Den handfull platser som funnits vid en av deras gamla träbryggor räcker inte långt, tillägger han. Många av de nya gästplatserna har fyllts upp av öbor, berättar Michael Larkner.

– De hyr en plats från maj till september så kan de komma och gå som de vill, det har blivit väldigt populärt.

Nya inslag i år är minigolfen, som ska vara klar i mitten av juni, en länga med sjöbodar som ska sälja räkor, glass, presentartiklar med mera och en bakficka till Stavsnäs sjökrog. Kajakuthyrningen, som smygstartade förra året, är också redo för sommaren.

– Allt det här tillför mer liv i hamnen och det är något vi har saknat tidigare, säger Michael Larkner.

Familjeägt. Sandra och mamma Tina Wilhelmsson driver Stavsnäs sjökrog. Med i företaget finns även pappa Acke. Foto: Pekka Pääkkö

Redo. Kajakguiderna Kevin Nykopp och Evelina Möller väntar på besökare, och sommar. Foto: Pekka Pääkkö

Stolt. Michael Larkner är mer än nöjd med deras badstrand Susegårda. Planer finns på att bygga ett promenaddäck utanpå berget så att det går att gå längs vattnet hela vägen till hamnen. Foto: Pekka Pääkkö

Tre sektioner i nya vinterhamnen

Som en del i satsningen att bli mer en destination har man skapat ett magasin bara för Stavsnäs vinterhamn.

– Hamnkontoret fick tusen frågor om allt möjligt förra året så vi beslutade att sätta ihop en tidning i år, där all information finns, säger Michael Larkner.

Magasinet kommer att ligga i ställ runt om i hamnen och lite andra delar av kommunen.

När allt är klart ska Stavsnäs vinterhamn vara uppdelad i tre sektioner: Gästhamn för fritidsbåtar och all service som hör till det, en hamn för passagerarfärjorna och en kaj för hantering av gods till och från öarna.

Det som gör det hela möjligt är att en ny detaljplan antogs nyligen, och att det numera finns kommunalt vatten och avlopp utdraget till hamnen. Många fler idéer är inritade men det behövs tid och finansiering för att genomföra resten av projekten, enligt Michael Larkner.

– I den bästa av världar är allt klart om 10-15 år, tillägger han.

Nya gästhamnen. 70 platser än så länge, men ytterligare två bryggor planeras. Foto: Pekka Pääkkö

Golfspel. Den nygamla minigolfen i Stavsnäs låg tidigare på Kattholmen. Foto: Pekka Pääkkö

Stor replipunkt. 350 000 passagerare reser till eller från Stavsnäs vinterhamn varje år. Foto: Pekka Pääkkö

Nya Stavsnäs vinterhamn

Nytt i år blir minigolf, sjöbodar och grönsakstorg, ställplatser för husbilar och ny servicebyggnad med bastu och tvättstuga för båtgäster.

Förra året anlades första gästbryggan (ytterligare två planeras) och en ny sjökrog öppnade, nytt hamnkontor med dusch och wc för gästhamnen byggdes, cykeluthyrning och kajakuthyrningen öppnade och sedan ett tag tillbaka finns badstranden Susegårda klar.

På sikt planeras även nya bostäder i och runt hamnen, nytt resecentrum, parkeringsgarage och dagens passagerarkaj byggs om. En ny hamn för godstrafik byggs norr om vinterhamnen.

Visa merVisa mindre