Det var sex glada majoritetsborgarråd som 2020 presenterade planerna på ett nytt utomhusbad i Riddarfjärden. Något år senare togs beslut om att ge företaget Nordic Urban i uppdrag att bygga och driva badet med ett tillfälligt bygglov på tio år.

Men bland hejaropen hördes knorrande från bland andra Statens fastighetsverk (SFV), som menade att deras hyresgäster på Riddarholmen kunde störas.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) fick frågan av Mitt i om hon var orolig att beslutet skulle överklagas.

– Ja, men jag hoppas att Statens fastighetsverk ser värdet av den här typen av miljöer som alla efterfrågar nu, sade hon då.

SFV har nu överklagat ärendet till mark- och miljödomstolen.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-blir-stockholms-nya-utomhusbad-i-riddarfjarden/repufj!ZFMyrSd4p07ADQoiouyj5w/

Störa domstolens sessioner

I sin överklagan skriver de att anläggningen skulle ”medföra påtaglig skada för kulturmiljön” och att ”de befintliga karaktärsdragen på platsen inte respekteras”.

Och så var det det där med ljudet. På Riddarholmen hyr Domstolsverket in sig i SFV:s lokaler. De har sessionssalar som skulle vetta rakt mot badet, och den känsliga verksamheten skulle kunna drabbas.

Det kan även bli svårare att transportera frihetsberövade personer till och från domstolen om badet också ska köra transporter över holmen, menar SFV.

https://www.mitti.se/nyheter/sd-vill-bygga-kopia-av-klassiskt-kallbadhus/reptav!gdYZRKjCULbuOmoLPHE@ow/

Tror inte det kommer flyttas

Anna König Jerlemyr anser dock att badet fyller en viktig funktion.

– På ett tomt område kan vi skapa en fantastisk badplats som skulle bidra med liv i en del av Gamla Stan som behöver det.

En anledning till att badet gavs grönt ljus var att det var tillfälligt. Det ska senare flyttas till en permanent plats vid Stora Essingen. De planerna sätter SFV ingen större tilltro till.

Ett planarbete pågår där, men SFV menar att inget i det ärendet indikerar att det finns en avsikt att göra det möjligt för ett bad där. Det enda som styrker saken är ”ett kortfattat och allmänt hållet mailsvar”.

https://www.mitti.se/nyheter/badentusiaster-sagar-nya-utebadet-i-riddarfjarden/repufB!Aiv1ZqMAmGu6hmb3SQ9uQ/

Håller inte med

Den bilden delas inte av Anna König Jerlmyr.

– Detaljplaneprocessen tar höjd för eventuell överklagandeprocess och då beräknas planen vara antagen inom tio år. För badets räkning ryms inom detta även uppförande, nedmontering och flytt.

Länsstyrelsen har tidigare gett staden rätt – Anna König Jerlmyr hoppas nu att mark- och miljödomstolen gör samma bedömning.

– Min förhoppning är givetvis att SFV så småningom ska inse värdet av badet, precis som andra aktörer redan gjort.