24 våningar. Så högt kan huset som planeras i Axelsbergs centrum bli. Foto: Jägnefält Milton

Starka reaktioner mot 24-våningshuset i Axelsberg

24-våningshuset som staden planerar för i Axelsberg har väckt starka reaktioner bland grannarna. Men stadsplanerare Tony Andersson tycker att området behöver ett höghus. "Det blir ett tillskott till stadsbilden", säger han.

  • Publicerad 15:35, 1 okt 2021

Vi inser att det kan var problematiskt att bygga ett högt hus

Förra veckan skrev Mitt i om byggplanerna för Axelsbergs centrum och om det 24-våningar höga hus som planeras stå på det som i dag är Ica:s parkering. Det väckte starka reaktioner bland läsarna.

Bland kritiken finns saker som att skyskrapor hör till city, att det är nog med nybyggen här och att huset inte kommer att passa in i området. Men stadsplaneraren Tony Andersson håller inte med.

– Staden förändras hela tiden med nya element och nya bebyggelser. Vi behöver bygga nya bostäder överallt och vi har funderat över hur vi ska göra det på bästa sätt så att det blir ett acceptabelt nytillskott i stadsdelen. Istället för alternativet med kvartersstruktur tycker vi att ett högre hus fungerar bättre i Axelsberg. Det tar mindre mark i anspråk så att vi kan bevara parken och parkstråket som finns runtomkring, säger han.

"Kan vara problematiskt"

För att huset ska smälta in bland övrig bebyggelse kommer fasaden bland annat att bli rödaktig likt husen runt omkring. Tanken är att huset ska rymma 100 hyresrätter.

– Vi inser att det kan vara problematiskt att bygga ett högt hus. Men istället för kvartersstruktur vill vi sätta ett högt hus på platsen som man ser från avstånd och som kan markera centrum. Det är inte ovanligt i Stockholm med höga hus som markerar centrum och tunnelbana. Längs gröna linjen är det ganska vanligt. Det finns även längs röda linjen i Örnsberg, Sätra och Bredäng.

Kommentarer från Mitt i:s facebook

Nej, skyskrapor hör till city. Flerbostadshus byggs i gårdsform, inte punkthus.

Nej nej nej, det räcker med nybygge i Hägersten.

Passar verkligen inte in i området.

Vill man rädda sin ”grönska” och samtidigt ge ungdomarna en chans till bostäder är detta enda alternativet!

Kul att det byggs o höga hus tycker jag gärna vi kan bygga fler av. Synd bara att det blir mer förortsplanering med punkthus. Hade gärna sett lite mer av kvartersform.

Utrymning är inte kul om man bor högst upp och ska springa i trapporna ej heller om hissen pajar.

Bor väldigt gärna högt upp.

Dårskap...

Absolut inte, det räcker med allt nybygge i Hägersten!

Visa merVisa mindre