Nere vid strandpromenaden vid Huvudsta gård huserar både silkeshöns och bin. Stadsodlingen med fokus på hållbarhet går nu in på sin fjärde säsong och verksamheten blomstrar. Mynta, kål, tomat, persilja och sockerärtor är bara några av de grönsaker som gror runtom i den gröna prunkande trädgården.
Honung, grönsaker, kryddor och blommor skördas kontinuerligt och säljs vid grinden.
Malin Wandrell
Elin Aronsen Beis, ägare och projektledare av Huvudsta stadsodling, drog igång projektet under pandemin.
– Jag fick en förfrågan av fastighetsägaren som äger marken här att skapa något. Eftersom jag har en bakgrund inom hållbarhet och livsmedel, men gärna ville jobba mer med händerna växte idén om en cirkulär stadsodling fram, berättar Elin Aronsson.
Skördar honung
På den tidigare helt tomma gräsytan är det nu blomstrande och grönt så långt ögat når, förutom de gula bikuporna som står längs med ena kanten. Bortsett från att pollinera växter, bi-drar även bina med honung. Idag är det dags att skörda en del av honungen, som sedan ska packas ihop och säljas.
Att skörda honung tar ungefär två veckor. Den ska sedan tappas upp i burkar och etikettmärkas för att säljas vid grinden.
Malin Wandrell
– Honungen är väldigt populär, vi får förfrågningar redan i mars där folk vill beställa honung, det är jätteroligt!
Analyserar jord och inventerar insekter
Huvudsta stadsodling samarbetar tillsammans med andra aktörer med målet att sprida konceptet vidare till fler städer. I veckan var en biolog på plats för att inventera insekter, ett rätt krångligt jobb kan man tro. Som tur är räknas insekterna inte för hand, utan med hjälp av håvar och andra verktyg.
– Vi har precis haft Weibulls här som genomfört en analys på jorden, vår förhoppning är att se att vi faktiskt gjort skillnad för mikrolivet, berättar Elin Aronsson.
Hönan Einstein bringar glädje
I en hörna av trädgården står ett litet svart hus. Här huserar silkeshönorna Einstein, Vilda och Molly. Rasen är känd för att vara lugn och tillgiven, med en silkeslen fjäderskrud.
Silkeshönan Einstein flyttade in på stadsodingen i April.
Malin Wandrell
Elin Aronsen Beis berättar att hönorna blivit en slags terapihöns.
– Jag har förmånen att handleda unga tjejer i arbetsträning och praktik, det kan även vara ungdomar som är skoltrötta eller bara behöver lite stöd. Där har hönorna varit ett jättefint tillskott, de är lite som terapi-höns. De gillar att sitta i knät på människor och är väldigt lugna. Jag tycker de är mer kärvänliga än mina katter hemma till och med!