Det var DN:s Lars Epstein som först uppmärksammade saken på sin blogg. Han skriver att Stadsmissionens ledning snart ska ta beslut om framtiden för Konditori Grillska Huset, med anledning av lönsamhetsberäkningar.

Martin Höckert, köksmästare på Grillska, bekräftar saken för Mitt i. Vid ett möte förra veckan informerades personalen.

– Det är upprörande, men jag är inte jättechockad. De säger att de har vänt på varje sten men att de inte ser lönsamheten här, och nästa år väntas hyran att höjas.

Sociala insatser

Det som känns illa, menar Martin Höckert, är att Grillska förutom att vara ett konditori är en plats som erbjuder stöd för socialt utsatta personer.

– Det här är basen för 20, 30 personer som arbetstränar. Att stänga är att dra undan mattan för de här människorna. Jag blir illa berörd.

– Om det samtidigt funnits ett uttalat vinstmål, då är det inget man har förmedlat.

Flera stamkunder har nåtts av nyheten.

– Det är förfärligt, fruktansvärt. Personalen är underbar och konditoriet är hjärtat i Gamla stan. Jag förstår inte hur man tänkt, säger Elisabeth som bor i stadsdelen.

"Ser över verksamheter"

Enligt uppgifter till Mitt är det Stadsmissionens ledningsgrupp som har lämnat ett underlag till styrelsen, där de förespråkar nedläggning. Styrelsen väntas ta beslut på tisdag nästa vecka.

Enligt Åsa Paborn, direktör för ledningsgruppen, är det för tidigt att säga något om Grillskas framtid.

– Inga beslut är tagna. Vi ser ständigt över våra verksamheter. Nu är vi mitt uppe i strategiarbete för åren framåt, vad vi kan utveckla och inte. Om några veckor kan vi ha besked.

Enligt Martin Höckert hoppas man att styrelsen inte tar beslut om stängning.

– Vi hoppas kunna påverka beslutet innan det är för sent. Vi kan inte bara sitta still i båten.