Härbärge. Bilden är tagen på ett härbärge i slakthusområdet. Foto: Karin Nilsson

Stadens härbärgen är redo för vintern

Vinterns kalla minusgrader gör att de som är hemlösa måste hitta en varm plats att sova på. Stadens tak över huvudet-garanti gör att alla som behöver plats på något av härbärgena får det.

  • Publicerad 03:15, 5 jan 2022

Det finns ett stort missförstånd om att det kan bli fullt

Runt om i Stockholm finns ett flertal härbärgen dit personer som lever i akut hemlöshet kan komma.

Ett av dem är Frälsningsarmén akutboende som ligger på Midsommarslingan 3 i Kransen. Det är ett dygnet runt-boende för män som erbjuder 30 sovplatser, mat, dusch samt möjligheten att tvätta och låna kläder.

–  Som tur är vi är inte ensamma i stan. Skulle det vara fullt på alla ställen så finns det extrasängar och sovplatser ute på Skarpnäcksgården som Stockholms stad kan öppna upp om det skulle behövas, säger samordnare Johan Ådvall.

Jobbigt med jul

Minusgrader är dock ingenting som oroar honom.

– Det är faktiskt väldigt sällan vi får neka folk för att vi har fullt, oavsett väder. Gubbarna är ju erfarna i gamet, de har gjort det här förr. Så de ser till att de har någonstans att sova och krypa in. Även om det skulle vara fullt eller om de kanske är spärrade ett tag för att de brutit mot regler ser de till att hitta någonstans där de kommer in och vet att de är helt okej varma.

Över jul är det alltid många som vill komma till boendet och i år var inget undantag.

–  Alla dessa storhelger och kanske framförallt jul är någonting väldigt jobbigt för väldigt många. Framförallt de som haft en familj en gång i tiden och som har barn någonstans som de kanske inte träffar.

Boende för kvinnor

För kvinnor i hemlöshet finns exempelvis BoKlara akutboende på Högbergsgatan 51 på Södermalm. De har tio sovplatser med möjlighet till enskildhet. Även här finns mat och hygienmöjligheter och de har öppet dygnet runt.

Staden har också i samarbete med ideella organisationer som Frälsningsarmén särskild verksamhet och i härbärgen som riktar sig emot EU-migranter.

Här får hemlösa skydd mot kylan

Ett uppsökande team med socialsekreterare rör sig också utomhus mellan knutpunkter som Centralstationen och Gullmarsplan samt bland kojor och husvagnar.

Alla härbärgen i Stockholm följer den så kallade tak över huvudet-garantin. Den innebär att personer som befinner sig i akuta situationer och saknar möjligheter att själva ordna boende ska erbjudas en plats att sova.

Antalet akut hemlösa minskar

Malin Fors är chef för Grimmans och Aspuddens akutboenden som drivs av Stockholms stad.

– Det finns en uppfattning bland folk om att det är jättemånga som sover utomhus. Det är klart att det finns folk som inte vill komma in och sova på sådana här ställen. Men vill man det och söker så finns det alltid plats. Det finns ett stort missförstånd om att det kan bli fullt men det kan det aldrig bli, säger hon.

Antalet akut hemlösa i Stockholm har minskat med 49 personer de senaste två åren. Från 163 personer 2018 till 114 personer 2020.

Hit kan du som är hemlös vända sig

Man kan gå direkt till något av stadens härbärgen, så kallade akutboenden, och få hjälp där.

Dagtid kan man även vända sig till socialtjänsten i sin stadsdel, alternativt till Enheten för hemlösa (socialförvaltningen).

Kvällstid vänder man sig till hemlöshetsjouren på 08-508 25 140 eller socialjouren på 08-508 40 000.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre