Stockholms tre stora kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder kräver en hyreshöjning på 7,8 procent för 2024.

– Det är alldeles för högt, hyresgästerna har inte råd med det, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Han berättar att de dagligen får in samtal från hyresgäster i Stockholm.

– Det är människor som gråter, som säger att de bara har råd att äta en gång om dagen som det är nu.

”Fastighetsbranschen går som tåget”

Hyresgästföreningen kontrar med ett motbud på 3,3 procent.

– Även det är en mycket högre höjning än vad vi har sett de senaste åren, förutom i fjol då. Men vi ser också att kostnaderna för att bedriva fastigheter har ökat, det går inte att sticka under stolen med.

Hyresgästföreningen har landat på 3,3 procent genom att kolla på den allmänna kostnadsutvecklingen i samhället, de lokala förutsättningar, alltså hur det ser ut för bolagen i staden, och vad hyresgästerna klarar av.

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, är upprörd.

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, är upprörd.

Jonas Lundborg

Kristoffer Burstedt menar att fastighetsägarnas krav är helt orimliga, inte minst med tanke på att fastighetsbranschen gått som tåget de senaste decennierna.

– Det har varit fantastiska förutsättningar att äga fastigheter och de har ingen akut ekonomiskt kris på något sätt. De har också haft alla möjligheter att bygga upp en buffert för tuffare tider.

– Jag tror att de tänker att ju högre de yrkar, desto högre får de. Det är ett väldigt förlegat sätt att se på förhandlingar.

Inga kommentarer just nu

Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder skriver i ett mejl till Mitt i att yrkandet utgår från den trepartsmodell som parterna kommit överens om. De förstår att många hyresgäster har det svårt ekonomiskt men medan förhandlingarna pågår väljer de att inte kommentera ytterligare.

Målsättningen är förhandlingarna ska vara klara till första januari.

Förra året ville de tre stora bostadsbolagen höja med 9 procent. Till slut landade höjningen på 4,45 procent i genomsnitt, vilket var den högsta höjningen på 30 år.