Förra året fick Stockholms stad in nästan 2000 klagomål på byggsäckar som stod på gator och trottoarer. Men bara nio polistillstånd utfärdades – vilket är ett krav för att man ska få ställa ut säckarna.

https://www.mitti.se/nyheter/byggsopor-vacker-kanslor/reptlq!x2PBDaBBmiI6qGsSt5J@WQ/

Samtidigt är det enbart polisen som får forsla bort olagligt uppställda säckar, eller tvinga en fastighetsägare att göra det.

– Trafikkontoret har i hög grad polisanmält de här säckarna, men polisen har bett oss att sluta anmäla eftersom deras system inte orkar med det. Det är en absurd situation som visar att lagstiftningens idé har fallit, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Den 18 februari väntas trafiknämnden ta ett beslut som innebär att Stockholms stad ska be Sveriges kommuner och regioner att utreda hur ordningslagen kan ändras, så att kommuner själva får agera.

– Då får man söka tillstånd hos staden istället för hos polisen, och det blir staden som får utfärda viten och flytta dem vid behov.

Är det inte svårt att koppla ihop en byggsäck med dess innehavare?

– Ja, det sägs att det är det. Men de står ofta utanför ett hus så man får börja med att fråga sig fram. I det här fallet har staden både mer resurser och större incitament att beivra det här, jämfört med polisen.

Daniel Helldén poängterar att staden inte har någon ambition att vara snåla när det kommer till att utfärda tillstånd.

– Det här skulle inte bara vara en kontrollfunktion, det är också en möjlighet att informera den sökande om hur man bäst placerar och hanterar en byggsäck. Den informationen kommer inte fram med dagens system, säger Daniel Helldén.