Sätraskolans aula var så gott som fullsatt i tisdags kväll när stadsdelsförvaltning, kommunen, regionen och konkursförvaltaren höll ett informationsmöte för företagare och boende i området, om vad som händer med centrumet på kort sikt.

– Det fanns en liten oro kring det här, många var angelägna om att få veta vad som händer med byggnaden, om staden ska köpa fastigheten och om konkursförvaltaren åtgärdar fel och brister i byggnaden, säger Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör i Skärholmen.

Men än så länge är svaren få.

– Det behövs en del utredningsarbete. Detaljplanen som finns är beslutad men inte antagen så nu behövs en fastighetsägare som vill genomföra den, säger Lisa Kinnari.

Prioriterad fråga

Många Sätrabor och företagare önskar just att staden köper centrumet. När Mitt i Skärholmen tidigare i år skrev att upprustningen av Sätra centrum dröjer sa bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) att de gärna ser att centrumanläggningarna i staden ägs och förvaltas av kommunala bostadsbolag i stället för kommersiella aktörer.

– Men vi kan tyvärr inte köpa ett centrum som inte är till salu, svarade hon då på frågan om Sätra centrum.

Sökt köpare

Men i centrumägarens senaste årsredovisning från 2022 framgår det att styrelsen har sökt efter en köpare av hela eller delar av centrumet utan framgång.

Nu säger Clara Lindblom att det nuvarande styret inte har fått frågan från centrumägaren.

– Nej, mig veterligen har vi inte fått en konkret förfrågan.

Mer än så vill hon inte kommentera försäljningen. Men hon säger att staden inte släpper planerna på utvecklingen av centrumet.

– Vi är väldigt måna om att utvecklingen ska fortsätta. Jag förstår att många är oroliga, men den här frågan är prioriterad för oss.