Nytt. Trafikkontorets nya förslag för torget har mycket gemensamt med kontorets ursprungliga, till exempel det öppna stråket tvärs över torget, och trädens placering. Foto: Karavan/Mitt i

Staden vänder om Östermalmstorg

Cirkelmönstret är kvar, men fontänen får maka på sig från mittpunkten. I övrigt är stadens nya förslag för Östermalms torg mer likt det ursprungliga – med ett öppet stråk tvärs över torget.

  • Publicerad 15:04, 14 okt 2021

När arbetsgruppen Östermalmstorgs vänner lämnade in sitt renässansinspirerade medborgarförslag togs det emot med öppna armar.

– Det här förslaget är ett lyft för hela Östermalm. Den nya gestaltningen och utformningen som presenteras i det här förslaget kan ta tillvara på både stadsdelens karaktär och historia, sa stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) i början av året.

Sedan dess har trafikkontoret utrett medborgarförslaget, och i dag kom domen. Det nya budet är en variant som kombinerar ingredienser från medborgarförslaget med trafikkontorets ursprungliga förslag – med tonvikten på det senare.

– Rent tekniskt går det inte att genomföra alla saker de föreslog. Därför gjorde vi ett omtag som är delvis inspirerat av Aleksander Wolodarskis förslag, men det är mer likt det gamla torget, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Inte hugget i sten

Det cirkulära mönstret i markbeläggningen finns kvar, och idén om en fontän, eller någon annan form av vattenspegel lever också. Men den kommer sannolikt inte att placeras i mitten.

– Tanken just nu är att vi inte ska stänga av mittpunkten, säger Daniel Helldén.

Helt säkert är det dock inte att avtrycken från medborgarförslaget blir verklighet.

– Vi kan gå vidare med grundprojekteringen utan att låsa frågan om fontän och markbeläggning. Om vi kommer fram till att det inte passar med en vattenspegel, då utgår den.

Vad är du mest nöjd med i den version som ni nu går fram med?

– Jag tycker att det är bra att vi får ett relativt öppet torg som kan användas mer flexibelt.