På Snapchat sprids information om fotbollsmatcher mellan elever på olika skolor, arrangerade på ungdomarnas egna initiativ. Skolorna själva är inte inblandade.

– Just nu verkar det här vara lite inne bland ungdomar, säger Marie Truedsson, bildningsdirektör på Sundbybergs stad.

Denna typ av evenemang har gett upphov till våldsamheter. Den 2 september larmades polisen om slagsmål mellan flera unga vid Sundbybergs IP. Flera medier uppmärksammade denna händelse, då även en madrass sattes i lågor.

– Den information jag har fått utav polisen är att det var ungdomar ganska långt ner i åldrarna, 12–13 år, upp till i alla fall 20-årsåldern, säger Marie Truedsson.

Mejl till vårdnadshavare

Nu bävar hon inför ytterligare en orolig tillställning. I morgon väntas en fotbollsmatch äga rum på Rissne IP, mellan Internationella engelska skolorna i Sundbyberg respektive Kista.

Planerna har fått Marie Truedsson att skriva ett mejl till vårdnadshavare i Sundbyberg.

"Vi vill med denna information uppmana och råda er till att prata med era barn/unga och avråda dem från att delta och medverka vid matchen", står det i mejlet som Mitt i tagit del av.

Det är en skarp formulering. Hur har ni resonerat kring den?

– Vi tycker egentligen att de här initiativen är väldigt positiva, att man vill spela fotboll. Men i och med att det går ut så brett har det dragit till sig andra som inte riktigt har samma intentioner. Då har det medfört det här stöket, det är det vi vill varna eleverna för, säger Marie Truedsson.

Enligt henne är bedömningen att hundratals ungdomar kan infinna sig. Sannolikheten är därför stor för att det även denna gång uppstår oroligheter, slagsmål och sabotage, menar hon.

Är det inte bättre att försöka hålla bråkstakarna borta?

– Om vi visste hur vi skulle göra det skulle vi tycka att det är en bra idé. Men vi försöker att samverka med polis, kultur och fritid och andra aktörer i området så mycket det går. Det handlar dels om det du säger men också om att göra det här, så att man som vårdnadshavare blir medveten om att man har koll på sina egna barn.

Vill engagera föräldrar

Föräldrarna uppmanas också att röra sig ute runt Rissne IP, i hopp om att det ska kunna stävja de befarade oroligheterna. Fältassistenter kommer att vara på plats och fritidsgården i området håller öppet.

Staden har även mer långsiktiga planer för att få bukt med bråket, säger Marie Truedsson.

– Vi tänker egentligen att vi så mycket som möjligt vill möjliggöra det här för ungdomarna, så att de kan ha de här aktiviteterna. Vi måste ha en dialog med ungdomar också, om vad de vill och uppskattar.

https://www.mitti.se/nyheter/deras-matcher-drar-tusentals-unga-men-stoket-oroar/repujh!xOCSMpDtczpvI6bDb6SyuA/