Vilka hus som blir kvar eller rivs återstår att se, men Stefan Bergström (C) tycker att det kan finnas en poäng i att behålla åtminstone delar av det stora "Hus 77" till exempel. Foto: Claudio Britos

Staden tar nya tag för att bygga om vid Milot

Nu tar Sundbybergs stad nya tag med att utveckla Milotområdet i Ursvik – den här gången även med bostäder. "Det ska bli en port mot naturen, istället för en barriär, säger Stefan Bergström (C).

  • Publicerad 16:17, 19 jul 2021

Redan 2007 började staden planera för att utveckla Milotområdet för rekreation och friluftsliv. Samma år pågick ett programsamråd, men när staden upptäckte föroreningar i marken fick planarbetet vila och mycket har runnit ut i sanden.

Men nu tar alltså staden nya tag för att kunna göra något roligare av Milot.

– Nu försöker vi titta på det med dagens ögon, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd.

Ett problem med Milot är att det upplevs som otryggt av många. Gamla militärbyggnader brukar brytas upp och används som bostäder och det dumpas ofta skräp i området, berättar Stefan Bergström.

– Det finns aktiviteter i det första huset, men inne i området är det det inga andra aktiviteter än dåliga, säger han.

"Om jag tänker fritt skulle man kanske vilja ha ett kafé här i den fantastiska miljön och utveckla trädgården med fruktträd", säger Stefan Bergström (C) som tror inte på att bygga bostäder längst in i området mot naturreservatet. Foto: Claudio Britos

Grönområden. Inga grönområden ska tas bort i bygget av nya Milot menar Stefan Bergström (C). Foto: Claudio Britos

Utvecklas med bostäder

En av de saker som staden tror kommer skapa trygghet är att många är på plats hela tiden. Detta ska nu ordnas genom att man förutom fritidsverksamhet också bygger bostäder i området.

– Nu tittar vi på hur man kan utveckla området med både bostäder och göra så att det känns som en port till naturen, i stället för en barriär mot naturen med militärbyggnader och stängsel, säger Stefan Bergström.

Ytterligare frågor som ska utredas är vilken skala det ska byggas i, hur mycket bostäder kontra annat ska det vara. Och vad ska det andra vara?

– Det finns ett underskott på aktiviteter för barn och unga i Ursvik där staden helt enkelt inte har hunnit med. Så därför är det viktigt att man skapar det här, men eftersom det ligger dikt an till naturen så får man vara försiktig, säger Bergström.

Fokus ligger därför inte på så mycket exploatering som möjligt och inga grönområden ska tas bort i området enligt Bergström.

– Det som är så bra är att det väldigt mycket hårdgjord yta och asfalt redan nu. När man gör om området kommer det bli grönare än det är nu, säger Stefan Bergström.

Visionsbild nästa år

En samarbetsgrupp ska nu sättas ihop med byggherrar och andra aktörer. Till nästa år hoppas Stefan Bergström att man har kommit så långt med de nya planerna att det kan presenteras en vision för nya Milot. 2027 skulle man kanske kunna börja bygga.

Vilka hus som blir kvar eller rivs återstår att se. Stefan Bergström tycker att det kan finnas en poäng i att till exempel behålla åtminstone delar av det stora "Hus 77" där Aktivitetshuset ligger.

– Man får titta på vilket skick alla byggnader är i och om de kan användas till något annat, eller om de ska tas bort. Men jag tror det är bra om kan behålla i alla fall en sektion av det stora huset och att man har kvar lite av känslan i området av respekt för historien.

Vilande sedan 2009

2007 fick stadsbyggnads- och miljönämnden i uppdrag av kommunfullmäktige att starta ett detaljplanearbete för Milotområdet där Försvarsmakten brukade hålla till. Syftet var att utveckla området till ett rekreations- och friluftsområde.

2009 pågick programsamråd, men efter att man upptäckt föroreningar i marken efter försvarets verksamhet har planarbetet sedan dess varit vilande.

Nu tar staden nya tag och hoppas kunna bygga bostäder i området också. En vision för området kan presenteras tidigast nästa år.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Hon vill få fler äldre att våga sig ut på internet

Nyheter Möt föreningen som lär äldre i Solna och Sumpan om datorer Nära sex procent av svenskarna lever i digitalt utanförskap och många av dessa är äldre människor. Annelie Sjölin och SeniorNet försöker ändra på den saken i Solna och Sundbyberg.lördag 18/9 1:15

Avslöjade av FBI – med 100 kilo hasch i resväskor

Nyheter Åtal. Fyra åtalade efter insatsen Trojan Shield I mars greps i en kvinna i Nacka och en man i Solna med 100 kilo hasch resväskor – värt 10 miljoner kronor. Resväskorna hade packats i en lägenhet i Bromma. Totalt fyra personer åtalas nu för...fredag 17/9 15:05

Nu prisas Lis och Johan för sitt staket i Duvbo

Nyheter Får stadens kulturstipendium för coronaprojektet Konstnärsparet Lis Rohlin och Johan Westin lät sitt staket i Duvbo bli en plats att vädra känslor och tankar under pandemin – nu prisas de av Sundbybergs stad som ger duon årets kulturstipendium för...måndag 13/9 1:15