Vilka hus som blir kvar eller rivs återstår att se, men Stefan Bergström (C) tycker att det kan finnas en poäng i att behålla åtminstone delar av det stora "Hus 77" till exempel. Foto: Claudio Britos

Staden tar nya tag för att bygga om vid Milot

Nu tar Sundbybergs stad nya tag med att utveckla Milotområdet i Ursvik – den här gången även med bostäder. "Det ska bli en port mot naturen, istället för en barriär, säger Stefan Bergström (C).

  • Publicerad 16:17, 19 jul 2021

Redan 2007 började staden planera för att utveckla Milotområdet för rekreation och friluftsliv. Samma år pågick ett programsamråd, men när staden upptäckte föroreningar i marken fick planarbetet vila och mycket har runnit ut i sanden.

Men nu tar alltså staden nya tag för att kunna göra något roligare av Milot.

– Nu försöker vi titta på det med dagens ögon, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd.

Ett problem med Milot är att det upplevs som otryggt av många. Gamla militärbyggnader brukar brytas upp och används som bostäder och det dumpas ofta skräp i området, berättar Stefan Bergström.

– Det finns aktiviteter i det första huset, men inne i området är det det inga andra aktiviteter än dåliga, säger han.

"Om jag tänker fritt skulle man kanske vilja ha ett kafé här i den fantastiska miljön och utveckla trädgården med fruktträd", säger Stefan Bergström (C) som tror inte på att bygga bostäder längst in i området mot naturreservatet. Foto: Claudio Britos

Grönområden. Inga grönområden ska tas bort i bygget av nya Milot menar Stefan Bergström (C). Foto: Claudio Britos

Utvecklas med bostäder

En av de saker som staden tror kommer skapa trygghet är att många är på plats hela tiden. Detta ska nu ordnas genom att man förutom fritidsverksamhet också bygger bostäder i området.

– Nu tittar vi på hur man kan utveckla området med både bostäder och göra så att det känns som en port till naturen, i stället för en barriär mot naturen med militärbyggnader och stängsel, säger Stefan Bergström.

Ytterligare frågor som ska utredas är vilken skala det ska byggas i, hur mycket bostäder kontra annat ska det vara. Och vad ska det andra vara?

– Det finns ett underskott på aktiviteter för barn och unga i Ursvik där staden helt enkelt inte har hunnit med. Så därför är det viktigt att man skapar det här, men eftersom det ligger dikt an till naturen så får man vara försiktig, säger Bergström.

Fokus ligger därför inte på så mycket exploatering som möjligt och inga grönområden ska tas bort i området enligt Bergström.

– Det som är så bra är att det väldigt mycket hårdgjord yta och asfalt redan nu. När man gör om området kommer det bli grönare än det är nu, säger Stefan Bergström.

Visionsbild nästa år

En samarbetsgrupp ska nu sättas ihop med byggherrar och andra aktörer. Till nästa år hoppas Stefan Bergström att man har kommit så långt med de nya planerna att det kan presenteras en vision för nya Milot. 2027 skulle man kanske kunna börja bygga.

Vilka hus som blir kvar eller rivs återstår att se. Stefan Bergström tycker att det kan finnas en poäng i att till exempel behålla åtminstone delar av det stora "Hus 77" där Aktivitetshuset ligger.

– Man får titta på vilket skick alla byggnader är i och om de kan användas till något annat, eller om de ska tas bort. Men jag tror det är bra om kan behålla i alla fall en sektion av det stora huset och att man har kvar lite av känslan i området av respekt för historien.

Vilande sedan 2009

2007 fick stadsbyggnads- och miljönämnden i uppdrag av kommunfullmäktige att starta ett detaljplanearbete för Milotområdet där Försvarsmakten brukade hålla till. Syftet var att utveckla området till ett rekreations- och friluftsområde.

2009 pågick programsamråd, men efter att man upptäckt föroreningar i marken efter försvarets verksamhet har planarbetet sedan dess varit vilande.

Nu tar staden nya tag och hoppas kunna bygga bostäder i området också. En vision för området kan presenteras tidigast nästa år.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fortkörare upprör Ursviksbor

Nyheter "Kör som galningar" Ursviksbon Anton Smith tröttnade på fortkörarna utanför hans hus och skapade en mjukvara som kunde mäta hastigheten. Resultatet visade att 75 procent av bilisterna i området körde för fort.fredag 23/7 16:21

Staden tar nya tag för att bygga om vid Milot

Nyheter Bostäder ska göra att området känns tryggare Nu tar Sundbybergs stad nya tag med att utveckla Milotområdet i Ursvik – den här gången även med bostäder. "Det ska bli en port mot naturen, istället för en barriär, säger Stefan Bergström (C).måndag 19/7 16:17

Sörab vill att fler slänger sina grovsopor i Rissne

Nyheter Groavfallspunkten öppnade i mars på Valkyriavägen Efter en lång väntan öppnade till slut en grovafallspunkt i Rissne. Men trots längtan är det relativt få slänger sina sopor där.fredag 16/7 11:45