Det är fisk fångad i Brunnsviken, Drevviken, Flaten, Magelungen, Riddarfjärden, Sicklasjön, Ulvsundasjön och Årstaviken som staden nu uppmanar invånarna att inte stoppa i munnen.

Skälet är att fisken i de åtta utpekade sjöarna och vattendragen innehåller högre halter av miljögifter, så kallade PFAS-ämnen, än vad den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och det svenska livsmedelsverket bedömer är lämpligt.

Ny kunskap om risker

Den nya avrådan beror alltså inte på att halterna miljögifter i fisken har förändrats utan har sin grund i att myndigheterna kraftigt har sänkt sina riktvärden.

– Vi har gjort mätningar i många av våra sjöar men i de här åtta sjöarna så är halterna i fisken så pass höga att vi har beslutat om den här avrådan eftersom det har framkommit ny kunskap om risken med ämnena, säger Maria Pettersson, miljöutredare på miljöförvaltningen.

Enligt miljöförvaltningen finns det ingen fara för akuta hälsoproblem för den som äter fisken, men eftersom ämnena lagras länge i kroppen så går man ut med en avrådan som en försiktighetsåtgärd.

Fler fiskearter testas

Än så länge har miljöförvaltningen bara testat abborrar, men under året ska fler fiskarter granskas.

– Just nu gäller avrådan alla fiskar men det kan förändras när vi har gjort en fördjupad undersökning. Själva fiskandet kan man fortsätta med men vi uppmanar att man slänger i fisken igen, säger Maria Pettersson.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholms-fiskare-vittnar-om-kraftigt-minskade-fangster/lmtee!8384011/

Släckskum – en miljöbov

Enligt Maria Pettersson har staden länge försökt identifiera och åtgärda källorna till PFAS-ämnena, men de är många och arbetet komplext.

I Magelungen, som är den sjö med högst värden, tror man att en orsak till de höga halterna är den gamla brandövningsplats, där släckskum har använts som ligger i närheten. Åtgärder har gjorts i området men ämnena finns kvar i naturen under lång tid.

– De är väldigt långlivade i miljön och flera av dem bryts nästan inte ner alls, säger Maria Pettersson.