På onsdagskvällen klockan 21.40 nådde sprängningarna för tunnelbanebygget under Birkastan Vikingagatan.

Men chockvågen rörde mer än bara berg – mängder av hundbajspåsar sköts plötsligt ut ur ett djupt rör.

– Innehållet åkte helt enkelt upp i luften och ut på gatan. Det hamnade på bilar, en fasad och på trottoaren. Från bostadsrättsföreningen fick vi höra att det till och med flugit över taket och landat på innergården. Det är kraft i sprängningarna, säger Emma Sahlman, pressansvarig för Nya tunnelbanan.

– Tänk att du har en ballong fylld med mjuk massa, och så kastar du den så hårt du kan mot en husvägg eller en bil. Kanske inte alla, men många påsar har spruckit. Uppskattningsvis var det cirka 50 hundbajspåsar som sköts iväg.

Bajspåsar täckte trottoaren och flög över huset in på innergården.

Bajspåsar täckte trottoaren och flög över huset in på innergården.

Region Stockholm

Rök ur röret

Boende i området är vana vid att det sprängs i tunnelbanan kvällstid. En boende i huset som träffats beskriver ljudet efter sprängningen som att något lossnat från fasaden.

– På morgonen var det bajs på hela innergården och bajs i träden. En som tittat ut sa att det kom rök ur röret. Någon hade ju kunnat dö om de gått precis framför det när det hände. Det är bra tryck gissar jag. Ganska ovärdigt sätt att dö på. Tur att ingen kom till skada. Det var lite stenar och tomburkar där i med. Men det roliga var ju bajset.

Vad tänkte du när du såg allt bajs?

– Det var ju sjukt. Lite bibliskt, som med kackerlackor och gräshoppor, men det var skit. Först trodde jag att det var ett pojkstreck. Det var ju verkligen en galen olycka men jag tycker att de spränger alldeles för sent på kvällarna. Barnen vaknar i princip varje kväll och blir rädda när de spränger. Det är lite störigt.

Hundägares bajskanon

Röret ligger i norra änden av Solvändan och sticker upp ungefär en decimeter ur marken. Det tillhör inte tunnelbanearbetena och ska inte ha funnits med på några av arbetets kartor över ledningar och annat som finns i marken.

– Någon eller några har troligtvis under en ganska lång tid stoppat ner hundbajspåsar i röret. Man kan ju önska att hundägare använde avsedda papperskorgar och inte okända rör, säger Emma Sahlman på Nya tunnelbanan.

På torsdagsmorgonen meddelade regionen boende i området vad som hänt. Bostadsrättsföreningen vars fönster och fasader hade täckts av bajs ska få dem sanerade så snart som möjligt, enligt Emma Sahlman.

– Folk har visat på ett stort tålamod. De har förstått att det här inte var något vi kunnat räkna med överhuvudtaget.

Röret kommer att pluggas igen, troligen med betong.

– Att bygga i storstadsmiljö innebär många utmaningar och en hel del överraskningar. Det här tror jag dock inte att någon ens med den vildaste fantasi hade räknat med. Det är ju väldigt udda, minst sagt, säger Emma Sahlman.

– Vi hoppas att de skyldiga sett vad som hänt och slutar kasta ner hundbajspåsar i okända rör.

"Förhoppningen är att de skyldiga sett vad som hänt och slutar kasta hundbajspåsar ner i okända rör", säger Emma Sahlman, pressansvarig på Nya tunnelbanan.

"Förhoppningen är att de skyldiga sett vad som hänt och slutar kasta hundbajspåsar ner i okända rör", säger Emma Sahlman, pressansvarig på Nya tunnelbanan.

Region Stockholm