I en svart ryggsäck på en adress i Åkersberga fann polisen av en slump bland annat 5,2 kilo sprängmedel, kablar och fjärrutlösare – allt som behövs för att göra en kraftfull bomb. Foto: Polisen

Elevassistent blev bombmakare – får 14 år i fängelse

En 27-årig stockholmare har dömts mot sitt nekande till 14 års fängelse för medhjälp till mordförsök i Göteborg, då en bil sprängdes. Mannen dömdes även för inblandning i ett fall där en liknande – men kraftigare – bomb hittades i Åkersberga.

  • Publicerad 10:38, 26 mar 2021

I en svart ryggsäck, dold bakom en träskiva på en vind i centrala Åkersberga hittade polisen förra våren delar till en kraftfull bomb, bland annat flera kilo dynamit, sprängkapslar och en fjärrutlösare.

Nu har en 27-årig man från Stockholm dömts till 14 års fängelse av Göteborgs tingsrätt för att ha koppling till bomben i Åkersberga – och för att ha byggt en annan sprängladdning som detonerade under en bil i Göteborg 2019.

Jobbade som elevassistent

Även bomben i Göteborg var fjärrstyrd, och hade tejpats fast under bilen. Den utlöstes med ett sms medan bilen körde genom ett tättbebyggt område, men föraren överlevde. Dådet var troligen en del av en konflikt mellan kriminella gäng.

Den 27-årige bombmakaren beskrivs som teknikintresserad och arbetade vid tidpunkten på fritids och som elevassistent på en skola i Stockholm. Han har hela tiden nekat till brott.

Men enligt tingsrätten är bevisen mot honom övertygande. Bland annat hittades DNA-spår på delar i bägge bomberna, och i hans hem fann polisen komponenter för att bygga ytterligare sprängladdningar.

Däremot tycks han inte känt personen som utsattes för attentatet i Göteborg. I stället anser tingsrätten att det är troligt att han tillverkade bomberna på uppdrag av andra.

I mannens telefon fann polisen att han gjort webbsökningar bland annat på ”dödspatrullen medlemmar", ”gängledare stockholm” och ”kriminella i göteborg konflikt”.

Hittades av en slump

Bomben i Åkersberga hittades av en slump i maj förra året när polisen sökte efter narkotika i ett annat ärende. Den var inte monterad, men innehöll drygt fem kilo dynamitsprängämne i plastslangar och bedöms varit mer än dubbelt så kraftig som den i Göteborg.

27-åringen dömdes bland annat för medhjälp till försök till mord, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Förutom fängelse ska han även betala drygt 130 000 kronor i skadestånd.

Det finns inga bevis för att 27-åringen placerade ut eller utlöste bomben i Göteborg.

Domstolsuppgifter visar att 27-åringen utreddes och åtalades för flera brott under sin tonårstid, bland annat rån och misshandel, men sedan dess tycks han inte begått nya brott, förrän nu.