Linje 76X ersätter den indragna 76:an och består av extrabussar som går mellan var tionde minut och en kvart, beroende på om det är hög- eller lågtrafik.

Bussen går från Ljusterögatan till Radiohuset, där den vänder i Hakbergsrondellen, och sätts in av SL efter de många protester från boende och stadsdelspolitiker som Mitt i uppmärksammat.

– Naturligtvis har vi lyssnat, vi finns ju till för våra resenärer. Det har inte varit enkelt men nu har vi landat i en kompromisslösning som vi hoppas ska fungera för de allra flesta, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL.

https://www.mitti.se/nyheter/omlaggning-av-linje-66-vacker-starkt-motstand/reptju!lX5Ljljh@Enl1G0iQvspw/

Spökbuss i Slussen

Trots protester från Stockholms stad drogs den ursprungliga 76:an om mellan Ropsten och Karlaplan, enligt SL på grund av Slussenbygget. Vill man fortsätta norrut får man byta från 76X vid Berwaldhallen eller Radiohuset.

– Det är så klart positivt. Det är bara synd att den inte är styrd av tidtabell och syns i reseplaneraren. Nu blir det en ren chansning för resenärer om bussen kommer, säger en busschaufför som vill vara anonym.

– Den syns inte för att det är förstärkningstrafik. I och med att det görs med så kort varsel hinner vi inte få in det i våra system, vilket gör att den inte syns i reseplaneringen, säger Aleksander Krajisnik.

https://www.mitti.se/nyheter/76an-forsvinner-fick-ingen-hallplats-i-slussen/reptjl!G3BNbhTBjpnblQubpYLQzg/

Hållplats åt ena hållet

Linje 76X är inte permanent och ska utvärderas om några veckor.

På grund av platsbrist stannar den inte vid Slussen på väg söderut, inte heller vid Nytorgsgatan. SL hänvisar resenärer till Slottsbacken eller Medborgarplatsen i stället.

Norrut stannar bussen i Slussen på Hornsgatan.

https://www.mitti.se/nyheter/andring-i-sista-sekund-buss-76-blir-kvar-i-innerstan/reptjz!Np63eC4vNP57MFopjhAFpA/

Flyktiga rykten

Enligt uppgifter till Mitt i är omdragningen av 76:an bara tillfällig. I samband med övergången till vintertidtabellen i december kan bussen börja trafikera Södermalm och Ropsten igen, fast utan hållplats i Slussen.

– Det är spekulation och inget jag kan bekräfta. Jag har också hört det, men tills vidare gäller omlagda körvägar för 76 och 76X, säger Aleksander Krajisnik.

https://www.mitti.se/nyheter/bussforaren-76an-forsvinner-fran-soder/reptjh!hWesd9MzHlIeAAlX54xGNA/