Förra årets stämma blev inställd med anledning av pandemin, men i år kör man ett ordentligt program – covidsäkrat såklart.

Sista helgen den här månaden är det dags för årets upplaga av spelmansstämman. Den 28–29 augusti, samlas spelmän och publik på Kungsängens hembygdsgård.

Den 28 augusti inleds stämman med en utomhuskonsert, ”Musik i folkton”, där Ceciliakören samt Capella Cantica medverkar, dessa leds av den mångårige körledaren Alvar Nilsson.

Med under konserten finns även Spelvilda, vars medlemmar består av: Nina Granat, Marcus Mohlin, Elisabet Ryd och Ellinor Stålhammar. Konserten är kostnadsfri och kommer att vara anpassad enligt gällande covidregler och restriktioner.

Programmet fortsätter på söndagen med ärkemässa klockan 11, här deltar församlingens kör under ledning av Eva Mering, även på söndagen kan den som vill njuta av Spelvilda som finns med under denna mässa, så även dansare från Kungsängens folkdansgille.

Allspel – alla spelar

Klockan 12.30 blir det en stunds allspel, det här innebär att alla spelmän som kommit till stämman i Kungsängen samlas för att spela tillsammans. Just den här delen av programmet leds av Elisabet Ryd.Strax innan klockan 13 tar scenprogrammet vid. Här framträder bland andra riksspelmannen Peter Puma Hedlund tillsammans med sin son Mathias Hedlund.

– Jag hoppas vi blir lika många som för två år sedan. Det är det som är speciellt med spelmansstämma att det är öppet och väldigt väderberoende. Jag vet exempelvis att Järfälla spelmän kommer att komma, säger Ingela Ryd, musikledare, Kungsängens folkdansgille.

Covidanpassat

I och med att vi fortfarande lever med en pandemi så har arrangören tagit höjd för detta på olika sätt. Kungsängen folkdansgille skriver: ”Vid lördagskonserten har vi markerade sittplatser, och folkdanslagets funktionärer tar emot vid ingången. Gott om plats för luftig kö utanför hembygdsgården”.

På söndagen gäller följande

”Vid spelmansstämman räknar vi in antalet deltagare och ser till att de inte överstiger maxtaket, och ser till att sittplatser vid scenen har god plats”.

Spelmansstämman arrangeras av Kungsängens folkdansgille i samarbete med Kungsängen-Västra Ryds församling och Upplands-Bro kommun. Arrangemanget är kostnadsfritt.