Imorgon fredag 12 april är det formellt sett Cecilia Lejons sista dag som kommundirektör i Värmdö. 

Hon sades upp från Värmdö kommun nyligen, vilket Mitt i Värmdö berättat, efter att den politiska ledningen inte längre hade förtroende för henne. Orsaken till det vill kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas (S) inte säga. 

Behåller fallskärmen ett halvår

Nu är det klart att hon tar över som VD för konsultfirman Leadership arts, ett svenskägt företag som jobbar med att utveckla offentlig sektor.

– De har en vision och ambition som jag delar. Jag kommer att få jobba med det jag är intresserad av, nämligen hur man ska leda och utveckla offentlig sektor på ett sätt som är i takt med tiden. 

Till exempel bör man få in artificiell intelligens som en naturlig del i välfärdssystemet när man utvecklar för framtiden, menar hon.

– Det kommer att behövas för folk kommer inte räcka till för alla uppgifter. 

Cecilia Lejon ska fortsätta bo på Värmdö och pendla till nya kontoret, som ligger på Södermalm.

Hon anställdes som kommundirektör av det förra styret 2020 och hann därmed jobba i kommunen i fyra år.

Av de 12 månadslöner hon fick i avgångsvederlag får hon behålla de sex första månaderna. Efter det sker avräkning mot nya lönen.

Kommundirektör sparkas utan förklaring – får 1,5 miljon i fallskärm

Beslutet att sparka Värmdös kommundirektör Cecilia Lejon fattades vid sittande bord, utan förvarning.

Samtidigt pågår en massflykt i kommunen just nu: 25 chefer har slutat på ett år.

Värmdös kommundirektör sades upp igår, onsdag, med omedelbar verkan. Enda förklaringen var att kommunledningen inte längre har förtroende för henne. 

Det var Värmdös styrande politiker, Värmdösamarbetet (S, L, C och MP), som lade fram förslaget att säga upp henne och det skedde vid sittande bord på kommunstyrelsens möte, utan förvarning.

Det saknades också skriftliga underlag, med motivering till beslutet, som övriga ledamöter kunde ta ställning till.

Moderaterna skriver i en protokollsanteckning att ledamöterna borde ha informerats innan mötet om vad som var på gång, åtminstone presidium och gruppledare. De menar att det också var fel att göra ärendet öppet, vilket i praktiken innebar att tjänstemän satt och lyssnade när deras chef blev uppsagd.

– Det skulle ha varit stängt precis som ärendet innan. Det hela är undermåligt och omoraliskt skött av styret, säger Deshira Flankör (M) oppositionsråd i Värmdö.

Enligt Moderaterna baserades uppsägningen på kritik mot Cecilia Lejon, men hon fick inte ge sin syn på saken, vilket de också menar var fel.

Moderaterna gick ändå med på att säga ja till beslutet med motiveringen att det saknas förtroende mellan de styrande politikerna och kommundirektören, något som inte gynnar någon, resonerar de.

– Kommunstyrelsen har ett ansvar som arbetsgivare och ska man kunna verka som kommundirektör krävs att man har politikens förtroende, och så är det inte i nuläget. Då måste vi agera, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Är det någon särskild händelse som lett till detta?

– Nej, det är ingen specifik händelse utan det är en samlad bedömning som vi har gjort. Vi ajournerade oss och alla partier fick den tid de behövde för att diskutera saken. Sedan gick vi till beslut, inget annat förslag till beslut kom upp, säger Carl Kangas. 

Cecilia Lejon.

Cecilia Lejon.

Eva Tonström

Han säger att det inte fanns något skriftligt underlag för att det var ett personärende och att de därför ville vara extra försiktiga med att inget hamnade i orätta händer. 

Precis innan beslutet om Cecilia Lejon fattades, fanns ett annat ärende på dagordningen som hette ”Information om visselblåsning”, där någon eller några anställda i kommunen larmat om oegentligheter.

Vad det innehöll är sekretessbelagt, men enligt uppgifter till Mitt i Värmdö ska det ha handlat om Cecilia Lejon. 

Där gavs muntlig information om att en utredning pågick, men om det rörde kommundirektören vill Carl Kangas varken bekräfta eller dementera.

– Jag vill inte kommentera visselblåsarärendet, eftersom det är sekretess. 

Att ärendet om Cecilia Lejon var öppet för tjänstemännen att komma och lyssna på, är inget märkligt, enligt Kangas, utan stämmer väl överens med delegationsordningen för kommunstyrelsen. Så kritiken från M är felaktig, menar han.

Massflykt från kommunen

Bara det senaste året, från januari 2023 till januari 2024, har 25 chefer slutat i Värmdö kommun, inklusive rektorer. Fem av dem för att de har gått i pension, resten varierar från att sagts upp eller valt att sluta själva. 

Några har gått med avgångsvederlag vilket innebär att uppsägningarna kostat kommunen cirka tre miljoner kronor.

Vad har du själv för ansvar för det som sker i kommunen just nu?

– Jag har som KSO ett stort ansvar, och kommunstyrelsen har ett arbetsgivaransvar för hela kommunen. Problemen med omsättning på personal har funnits i Värmdö kommun i flera år, så det är egentligen inget nytt. Det här försöker vi komma till rätta med genom att försöka skapa bra arbetsvillkor och arbetsmiljö, jobba med kompetensförsörjning och göra kommunen till en attraktiv arbetsgivare, säger Kangas.

Men fortfarande väljer många att sluta?

– Min bild är att de personer som valt att lämna under 2023 gjort det av främst naturliga skäl som pension, eller att man gått vidare till ett annat jobb. Det är arbetstagarens arbetsmarknad och det är en tuff konkurrens för hela offentliga sektorn om kompetens.

Cecilia Lejon får 12 månadslöner när hon slutar, det innebär cirka 1,5 miljoner kronor. 

Tf kommundirektör fram till 15 september blir Kerstin Andersson, som anställdes som tf kontorschef för vård- och omsorgskontoret nyligen efter att Mahria Lövkvist sagt upp sig.

Cecilia Lejon säger till Mitt i Värmdö att hon i nuläget inte vill kommentera det som hänt och hänvisar till en överenskommelse som finns om anställningens upphörande.

Kritiserats och hyllats

Cecilia Lejon anställdes som kommundirektör av det förra styret 2020.

Hon har genom åren fått kritik av vissa för sitt ledarskap, att många chefer slutat sedan hon började och för upphandlingen av konsulter till, och kostnaderna kring, kommunens digitala IT-satsning Smartare Värmdö.

Om något av detta har att göra med uppsägningen vill Carl Kangas inte säga.

Samtidigt bidrog hon till att Värmdö kommun utsågs till Årets digitala kommun 2023 av civilminister Erik Slottner (KD) på Kvalitetsmässan i Göteborg.

Källa: Värmdö kommun och tidigare intervju med Cecilia Lejon

Värmdös kommundirektör Cecilia Lejon sades upp utan förklaring.

Värmdös kommundirektör Cecilia Lejon sades upp utan förklaring.

Eva Tonström

Kommundirektör sparkas utan förklaring – får 1,5 miljon i fallskärm

Sades upp vid sittande bord: "Omoraliskt skött" ✔ Visselblåsarärende – kritik sägs ligga bakom ✔ 25 chefer har slutat på ett år