Den 25 augusti öppnade Dramatens klassiska bakficka Frippes i ny regi.

I taktpinnen håller kvartetten som ligger bakom mack-meckat Sandhäxan: Erik ”Jerka” Johansson, Mattias Svensson, Fredrik Sundberg och William Thorén.

På Frippes är det boquerones snarare än bocadillos som sätter tonen på den spanskklingande menyn.

– Vi älskar chili och vitlök, rustikt och friterat. Det är något så ovanligt som en enkel restaurang på en fin adress, säger Mattias Svensson.

Erik "Jerka" Johansson, Mattias Svensson, Anna Dahl Tillander från Burgsvik Group, Fredrik Sundberg och William Thorén.

Erik "Jerka" Johansson, Mattias Svensson, Anna Dahl Tillander från Burgsvik Group, Fredrik Sundberg och William Thorén.

Pressbild

Men det är inte ett tapashak, menar han.

– Vi har hela spektrat av små och stora rätter. Du kan välja om du vill ta ett glas och något litet att äta, eller en ordentlig middag och stanna hela kvällen.

Hur man sitter, äter och umgås är den röda tråden på Frippes. En stor bar i ett stökigt hörn av stan med fönster mot gatan gör lokalen perfekt, menar Mattias Svensson.

Inspirationen kommer från ett restaurangbesök i Palma på Mallorca.

– Vi var på ett ställe som heter El Camino och tänkte: "Det här borde vi öppna i Stockholm." Vi älskar det här sättet att äta, där man sitter i baren och kan byta ett ord med kocken och se hur maten tillagas, snarare än vid långa bord mitt emot varandra.

Gänget från Sandhäxan har intagit Frippes tillsammans med Burgsvik Group.

Gänget från Sandhäxan har intagit Frippes tillsammans med Burgsvik Group.

Pressbild

Att få ett kontinentalt koncept att funka i ett lite svalare Sverige kan dock vara lättare sagt än gjort. Men hittills har det gått över förväntan, berättar Mattias.

– Vi har haft fullt hela första helgen. Man ser hur folk som passerar får upp ögonen och blir nyfikna.

Förutom att vara ett naturligt vattenhål för teaterbesökare vill de att Frippes ska vara ett slinka in-ställe för förbipasserande och en krog för kvarteret.

– Läget är en stor fördel. Man ser hur folk som sätter sig på vår uteservering hälsar på varannan människa som går förbi på gatan, det finns en stark community på Östermalm. Och vi vill gärna vara just det – en mötesplats för Östermalmsbor och stockholmare.