1. Kårsta. Den som kliver av tåget i Kårsta har hamnat mitt i Roslagens gamla kulturbygder. Här har människor drivit jordbruk i mer än tusen år och Arlagården Backa, som har sitt välbesökta kosläpp på våren, tronar inte långt bort. På gångavstånd ligger Kårsta kyrka med sakristia från 1200-talet och altarskåp från 1400-talet. På andra sidan järnvägen finns det gamla stationssamhället kvar – vackra röda trähus med vita knutar. 

Kärsta station.

Kärsta station.

Stefan Källstigen

Gåshaga brygga

Gåshaga brygga

Mostphotos

2. Gåshaga brygga. Gåshaga ligger längst ut på Lidingö med havet som närmsta granne. Förr präglades platsen av båtvarv och industrier, nu finns bostäder här. Varvskänslan är ändå bevarad – det känns också att man verkligen är vid havet. Värt att se: Carl Milles skulptur Venus på snäckan finns på en sten ut mot vattnet vid Gåshaga brygga. Restaurang Bryggan, som ligger på en brygga ut mot marinan och strandpromenaden. I krokarna ligger också ett kafferosteri.


3. Solsidan. Mest känt kanske som tv-serie, som utspelar sig i området. I den nya säsongen, som spelas in nu, ska Anette och Ove driva friskola. Det riktiga Solsidan är ett villaområde och en station för Saltsjöbanan i Saltsjöbaden. Bebyggelsen uppfördes till största del under 1930- till 1950-talen, i bergig terräng och på branta, sluttande sjötomter. Här kan du spana in exempel gedigen villaarkitektur.

(Nu i sommar går inte Saltsjöbanan, du tar dig dit med ersättningsbuss 26 M från Slussen).

4. Barkarby. Barkarbystaden är mer än bara lyftkranar och shopping. Här finns också natursköna Ålsta Hagar där den långhåriga korasen Highland Cattle betar. Ett stenkast härifrån finns 30-meterskärret där fågelskådare står från morgon till kväll. Den kulturintresserade kan ta sig till Bas Barkarby och Bas Konsthall där det senare i sommar blir utställning om Per Åhlin, skaparen bakom Karl-Bertil Jonssons jul.

5. Arenastaden. Har vuxit upp som en helt ny stadsdel på tio år med 20 000 arbetsplatser och 1 500 boende. Nationalarenan Friends och landets största köpcentrum, Mall of Scandinavia, är givna dragplåster. Varför inte ta hissen upp på takterrassen för en lokal bärs eller en bit mat med utsikt över höghusens takåsar? Missa heller inte de natursköna omgivningarna kring Råstasjön ett bollskott från arenan. Vid sjön ligger också en minigolfanläggning.

6. Norsborg. Vid röda linjens sydliga slut ligger Norsborg – känt för bland annat sina miljonprogramsområden och för att Carola växte upp här. Men här finns även sköna grönområden och kulturmiljöer som Norsborgs herrgård, vandringsleden Mälarpromenaden och Eriksbergsåsen uppe på berget med milsvid utsikt. På Sturehovs slott kan du njuta av söndagsbrunch och Afternoon tea.

7. Hagsätra. Här kan man insupa folkhemmets anda bland arkitekt Hack Kampmanns skivhus. Han ligger även bakom Hagsätra centrum som byggdes på ett år och invigdes 1960 med musik, dans och tal. Ett signum för centrum är ”Barnet med käpphästen”, formgiven av Marie Stenqvist. Området har fått sitt namn efter ett torp som lydde under Älvsjö gård. Missa inte ormkärrsdammen, en liten groddamm i Hagsätraskogens naturreservat. Har man tur kan man se både vanliga grodor och vattensalamandrar. Det är också skönt att promenera i den 31 hektar stora Hagsätraskogen. Vill du ta ett dopp finns utebassängbadet Älvsjöbadet.

Hagsätra centrum

Hagsätra centrum

Mostphotos


8. Nynäshamn. Sommarpärlan Nynäshamn har oändligt mycket mer att erbjuda än färjor till Gotland och ut i skärgården. I hamnen trängs flanörerna för nyrökt fisk från rökeriet, räklådor och glass och hembakt från någon av bodarna. Från stationsområdet kan man strosa upp i centrum eller nå spaanläggningen Nynäs havsbad med en kvarts promenad. Där finns också kanot och kajak att hyra för den som vill uppleva Nynäshamn från vattnet.

Järnvägsrestaurangen på Östra station.

Järnvägsrestaurangen på Östra station.

9. Stockholm Östra. Det är något särskilt med Östra station, ändstationen mitt i stan. Så säger många resenärer om knutpunkten vid Tekniska högskolan. En lugn, mysig och lite gammaldags atmosfär är några av de egenskaper som skiljer den från centralstationen på Vasagatan. Och den k-märkta järnvägsrestaurangen är värd en omväg, även om man inte har ett tåg att passa, konstaterade den ansedda brittiska tidningen The Guardian när den utsåg den välbevarade funkispärlan till en av Europas tio bästa järnvägsrestauranger. Så det är inte så konstigt att det blev ramaskri när beskedet kom i våras om att Östra station ska läggas ner, och att Roslagsbanan i stället ska gå in till centralen via Odenplan.