Ett "slottsspa" ska öppna i borgen Foresta, den udda byggnad på Herserudsvägen 22 som är bland det första ögat möter när du kommer över Lilla Lidingöbron. Här blir det två varma pooler utomhus på terassen, en pool inomhus, flera bastur i borgens valv, sex behandlingsrum med bland annat ett saltrum samt en vinbar och två restauranger. Alla sovrum ska dessutom renoveras.

– Den gamla borgen ska börja glittra igen. De vackra valven som står helt oanvända i dag ska öppnas. Det är väldigt stora ytor i borgen – 11 000 kvadratmeter – vilket lämpar sig perfekt för grönska inomhus med inspiration från italienska skogar, säger Torbjörn Blomqvist, ägare till Stockholm meeting selection, som ska driva verksamheten.

– Det kommer att bli en inomhusträdgård, en slags konserverad skog i borgen. Grönska både vintertid och sommartid där besökarna kan läsa en bok, dricka en cappuccino, ta ett glas vin eller hålla ett möte.

Renoveringen drar igång i januari och anläggningen – som tar tillbaka det ursprungliga namnet Villa Foresta – öppnar för allmänheten i maj 2024. Först i maj 2025 väntas dock byggnadens spa vara helt färdigt.

Stockholm meeting selection driver sedan tidigare konferensgården Bosön och Villa Lovik på Lidingö.

– Det här blir vår tredje anläggning på ön. Vi har tio destinationer runt om i världen varav sex är gamla slott, så vi kände att vi passar in i den gamla borgen. Tillsammans med fastighetsägarna ska vi investera mycket pengar i Villa Foresta.

Hur mycket?

– 100 miljoner kronor. Det här är entrén till Lidingö och det ska kännas som en entré, men samtidigt som en plats för lokalbefolkningen. Foresta har stått och slumrat för länge nu.

Finns det utrymme för ytterligare ett spa på Lidingö?

– De två ställen vi har på Lidingö går jättebra i dag och vi ser absolut att det finns utrymme för ett till. Vi har ett centralt och bra läge, det blir som ett cityhotell. Det finns en viss konkurrens men vi kompletterar utbudet.

Lantkök

Besökarna måste inte bo på hotellet.

– Många har efterfrågat en bra restaurang på Lidingö som är öppen sju dagar i veckan, i stil med vår restaurang Hantverket på Sturegatan.

Vad blir det för mat?

– Konceptet är inte spikat än men det finns tankar om en touch av Italien. Hantverket är känd för sin husmanskost. Kanske en kombination av lantköket från båda länder.

Torbjörn Blomqvist – som sysslat med hotellinredning och restaurang i 40 års tid – har inrett delar av Foresta vid flera tillfällen genom tiderna. Han vill låta sig inspireras av borgens historia.

– Redan 1993 höll jag på här, med ett företag jag drev då som hette Svensk inredning. Så jag är hemtam i korridorerna, och bor själv hundra meter här ifrån.

– Vi har så mycket gratis i historien, i Wilhelmina Skoghs ambitioner. Hon lät bygga Foresta år 1908 med inspiration från Italien. Hon älskade att resa dit och döpte borgen till sitt efternamn på italienska. Beatles bodde också i Foresta en gång i tiden. Att borgen stått och slumrat får vi ändra på nu.

Scandic hotell – som drivit verksamhet i lokalerna i 14 år – har stängt och fastighetsägaren Altira AB lämnar över hyreskontraktet till Stockholm meeting selection vid årsskiftet.

Vad blir det för prisklass på ert spa?

– Vi har inte riktigt landat prisstrategin än men det kommer säkert ligga på samma nivå som övriga spa-hotell. Vi kommer dock vara mycket mer än bara spa-hotell då vi satsar mycket på att vara ett ”vardagsrum” för Lidingöborna dvs vi kommer ha stort fokus på mat och dryck och mycket events, säger Vanja Vilbern på Stockholm meeting selection.