Sollentunapartiet vill att kommunen ska utreda möjligheten att köpa Edsbacka Wärdshus, som en del i ett helhetsperspektiv för parken och som ”en diamant i destinationen Sollentuna”. En motion om förvärv av den minst sagt anrika krogen läggs fram på kommunfullmäktige i morgon.
– Vi tycker att krogen tillsammans med slottet och stallbacken blir en bra helhet. Sedan ska ju inte kommunen driva restaurangen, utan i stället aktivt gå ut och söka en entreprenör. Vi vill i alla fall att möjligheten utreds, säger Anki Elken.
Edsbacka Wärdshus bommade igen i mars och Lokaltidningen Mitt i skrev i juni om att den 2 260 kvadratmeter stora tomten i Edsbergsparken, med utsikt över Edsviken, låg ute till försäljning.
Lokalen avsedd för krog
Nu, drygt tre månader senare, har ingen köpare slagit till.
– Jag har pratat med mäklaren och de har tydligen haft några religiösa samfund som har tittat, och även företag som har velat ha kontor där. Men det går inte för lokalen är avsedd för restaurangverksamhet, säger Anki Elken.
SP vill satsa på turism
Och så bör det förbli, tycker Sollentunapartiet. I sin motion nämner man att Edsbacka Wärdshus år 2000 var först i Sverige med att få två Michelin-stjärnor.
Sollentunapartiet vill att kommunen ska satsa på besöksnäringen i omstarten av Sverige efter Coronakrisen då det ”är en möjlighet att skapa stolthet, jobb och arbetskraft samt bidra till en tydlig identitet för vår vackra kommun”.
Nystart för hela området
Då kan en nystart för Edsbacka Wädshus bli en nystart för hela området, och för Sollentuna i stort, menar SP.
Utöver att utreda om kommunen ska köpa fastigheten för att sedan hitta en eller flera operatörer som vill se krogen leva vidare vill Sollentunapartiet även se över möjligheten att ”bidra till talangförsörjningen till branschen genom att möjliggöra en arena för utbildning för framtidens kockar och övriga som ska arbeta med livsmedel”.
”I linje med Agenda 2030”
På så sätt skulle Sollentuna åter kunna bli känt för ”ett hållbart fokus på mat, gastronomi och foodtech”, skriver SP, och tillägger att det även är i linje med kommunens arbete med Agenda 2030 då det ger en möjlighet att ”sprida kunskap om klimat- och miljöpåverkan med fokus på livsmedel och hållbar konsumtion”.
– Det kan bli en bra kombination av miljö, hållbarhet och gastronomi, säger Anki Elken.
Tomas Stark
tomas.stark@mitti.se
Först i Sverige med två Michelin-stjärnor
Krogen grundades 1626 av proviantmästaren Henrik Olofsson, som även lät bygga Edsbergs gård (föregångaren till Edsbergs slott) och Landsnora kvarn. Av kung Gustav II Adolf fick Olofsson ett privilegiebrev som gav honom rätt att inrätta ett värdshus vid Edsbacka, intill landsvägen mellan Stockholm och Uppsala.
1633 fick man, av drottning Kristinas förmyndarregering, rätt att även erbjuda nattlogi för vägfarande och stallplats och foder för deras hästar.
Som på många andra platser där det serveras sprit förekom mycket bråk och våld vid Edsbacka krog och år 1853 beslutade länsstyrelsen att man inte längre skulle ha tillstånd att servera sprit utan endast mat, öl och andra drycker.
Baron Claes Rudbeck på Edsbergs slott, som drev krogrörelsen med hjälp av anställda krögare och krögerskor, blev 1872 tvungen att upphöra med verksamheten på grund av minskande gästantal. Därefter användes lokalerna som småskola för södra Sollentuna och efter 1893 fanns statarbostäder i huset.
På valborgsmässoaftonen 1983, 111 år efter stängningen, öppnade Christer Lingström åter en krog på platsen. Återinvigningen av Edsbacka skedde efter en renovering av byggnaden. Efter några ekonomiskt svåra år i början utsågs Lingström till Årets Kock 1985 och därefter följde ytterligare utmärkelser. Edsbacka fick sin första Michelin-stjärna 1992 och den andra 2000 – som första krog någonsin i Sverige.
I november 2008 lämnade Christer Lingström Edsbacka efter 26 år och krogen togs över av personalen under ledning av kökschefen Fredrik Pettersson.
I april 2010 öppnades en ny restaurang under namnet Edsbacka Wärdshus.
Nuvarande ägare är Melanders Group AB som har beslutat att sälja, och Edsbacka Wärdshus är nu stängt sedan mitten av mars.