Ska rustas. Fastigheterna mot Årstaviken på Södersjukhuset är i behov av renovering. Foto: Karin Nilsson

SÖS ska renoveras för 800 miljoner kronor

Under 20-talet väntar en hel del renoveringar för Södersjukhuset. Först ut är tre byggnader ut mot Årstaviken, sedan ska en större upprustning ta vid. Prislappen väntas landa på 800 miljoner kronor.

  • Publicerad 14:22, 29 jan 2021

Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd i Stockholm och styrelseordförande för Locum. Foto: Sacharias Källdén

Flera av Södersjukhusets byggnader är i behov av en upprustning. Det har fastighetsförvaltaren Locum slagit fast, och först ut att få ett lyft är tre av sjukhusets byggnader som ligger ut mot Årstaviken.

Två av byggnaderna i fråga uppfördes på 40-talet, den tredje är en påbyggnad från 60-talet. De rymmer bland annat vårdavdelningar, tekniska utrymmen och en mottagning för radioterapi.

Södersjukhuset har själva initierat en modernisering av sina vårdavdelningar där, och slöt avtal med Locum om det i somras.

Vill passa på

Det är i samband med den upprustningen vill Locum passa på att byta de fastighetstekniska systemen, som stammar, tak, väggar och fönster.

– Byggnaderna har stått här länge och är i behov av en uppfräschning. Att samköra med Södersjukhusets modernisering gör att vi sparar tid och pengar samtidigt som verksamheten inte störs två gånger, säger fastighets- och serviceregionrådet Charlotte Broberg (M).

Målet med projektet är bland annat att fastigheterna ska säkras minst 40 år framåt i tiden, och att byggnaderna ska bli mer energismarta.

I veckan tog Locums styrelse planeringsbeslut för den tekniska upprustningen. Under 2021 påbörjas programarbetet. Förhoppningen är att ett beslut om genomförande kan tas 2022, för att stå färdigt i slutet av 2024.

Kostnaden för projektet väntas uppgå till 82 miljoner kronor.

Bättre livslängd

Nyss nämnda renovering är första etappen i en större upprustning av Södersjukhuset. Näst på tur är hela den huskropp som ligger mot Årstaviken.

– Det här är ännu en del av den satsning på sjukhuset som vi startade 2014. Alla våra sjukhus har en viss livslängd, och med jämna mellanrum måste vi se över och rusta upp dem så de blir mer miljövänliga och uppfyller uppdaterade myndighetskrav, säger Charlotte Broberg.

Planeringen av den större renoveringen är i ett tidigt skede, och exakt hur den kommer gå till är inte klart i dagsläget. Preliminärt är den planerad att vara klar 2029 och kosta 800 miljoner kronor.