Arbetet sker som Mitt i tidigare har berättat inom ramen för den amerikanska metoden GVI, gruppvåldsintervention. Samma metod finns sedan tidigare i Malmö, då under namnet "Sluta skjut".

Den 17 april genomfördes ett andra call-in. Denna gången på plats i kulturhuset i Kungsängen.

Call-in är ett möte dit individer i den kriminella miljön kallas för att ta del av metodens budskap samt lyssna på olika talare. Upplands-Bro och Järfällas kommundirektörer talade, så också kommunpolis och lokalpolisområdeschef och en rad andra.

GVI blir permanent

Mattias Jarl är projektledare för GVI och säger att det andra call-in-mötet gick enligt plan. 

Nästa stora datum i projektet är den 1 juni. Då övergår GVI från att ha varit ett projekt till att bli en permanent del av samtliga aktörers verktygslåda.

 Mattias Jarl, projektledare GVI, Upplands-Bro kommun

Mattias Jarl, projektledare GVI, Upplands-Bro kommun

Pressbild

– Då slutar vi använda ord som implementering, projektledare och annat. Som antyder att det här är något tillfälligt. För det här är inget tillfälligt från detta datum. Det vill jag nå ut med, att det här är långsiktigt, säger Mattias Jarl.

Femtio enskilda samtal

En del av GVI är att genomföra enskilda samtal med de kriminella individer som tar del av projektet och som anses vara mottagliga för budskapet om våldets konsekvenser och att det finns hjälp att få. Här har man i Upplands-Bro och Järfälla genomfört "en bit över femtio enskilda samtal", berättar Mattias Jarl.

– Exakt antal deltagande vid våra call-ins avböjer jag att kommentera med hänvisning till säkerheten. Jag vill inte än ge den pusselbiten.

Upplands-Bro kommun och Järfälla kommun genomförde sitt andra call-in inom ramen för projektet GVI / "Sluta skjut" i april 2024.

Upplands-Bro kommun och Järfälla kommun genomförde sitt andra call-in inom ramen för projektet GVI / "Sluta skjut" i april 2024.

Pressbild

Projektet som snart inte längre är ett projekt har pågått i ett år. Mycket har på denna tiden hänt.

– Jag kan säga att vi har pågående dialoger med personer som vill lämna kriminalitet.

Är det någon som under det här första året har lämnat?

– Det finns personer som har gjort livsstilsförändringar, ja.

Vad betyder beslutet att permanenta detta för de kriminella i Upplands-Bro och Järfälla?

– Det betyder att vi kommer stå kvar. Budskapet fortsätter gälla. Vi tolererar inte det här våldet. Fortsätter ni? Då kommer vi att fokusera på de grupperna som står för våldet. Men framförallt, vi står kvar här. Hjälp finns att få, säger Mattias Jarl.