Förra veckan öppnade en ny akutavdelning för covidpatienter på Sophiahemmet. Det är Ryggkirurgiskt centrum som har gjort om ett helt våningsplan till en avdelning med plats för 16 patienter. Redan efter två dagar var elva av platserna belagda.

– Det är viktigt på flera sätt. Akutsjukvården behöver vår hjälp om de ska klara det kraftigt ökande antalet covidpatienter. Det är också en möjlighet för våra medarbetare att bidra i ett svårt läge, något som många hos oss verkligen vill, berättar Per Svedmark, vd för Ryggkirurgiskt centrum i ett pressmeddelande.

Har respirator

Målgruppen är covidpatienter som behöver sjukhusvård och till exempel syrgas, men inte intensivvård.

– Det är viktigt att understryka att det är akutsjukhusen som väljer vilka som ska föras över till oss. Vi har möjlighet att lägga patienter i respirator, men då enbart en kort tid och tills de är stabila nog att kunna skickas tillbaka till akutsjukhusen.

Operationer får vänta

Fram till den 5 februari kommer Ryggkirurgiskt centrum endast att genomföra de ordinarie operationer som inte kan vänta.

– Vi har varit noga med att ha ett slutdatum för uppdraget. Både för medarbetarnas skull och för att våra patienter inte kan vänta på operation längre än så. Men om det skulle bli ett riktigt katastrofläge i sjukvården kanske vi måste tänka om, säger Per Svedmark.