Samir Belarbi smyger efter tigrar bland odlingslådorna vid Gröndalshamnen. Med lite fantasi går de att locka fram... Foto: Sacharias Källdén

Sonens rädsla för vilda djur blev en halsbrytande bok

Gröndalsbon Samir Belarbi gjorde allt för att hans son skulle få sova gott, trots rädslan för vilda djur och lömska pirater. Så tog en barnbok form, om en tiger på rymmen.

  • Publicerad 06:30, 10 sep 2021

Jag vill att man ska känna att man kliver rakt in i bilderna.

Pirater, lejon, blixtar, troll och iskalla skelett. Det finns mycket att vara rädd för, för ett barn med livlig fantasi. Särskilt när lampan ska släckas och det är dags att sova.

I Gröndal kämpade Samir Belarbi länge med sin lille sons rädsla för allt möjligt, som gjorde att han inte kunde somna.

– Det var när han var i 4–5-årsåldern. Jag försökte trösta honom men ville också vara ärlig med de faror som finns, utan att måla upp en alltför dyster bild av världen. Det blev lite av en konflikt och jag vecklade in mig i nya resonemang som väckte nya frågor, berättar Samir Belarbi.

Samtidigt märkte han hur sonen liksom höll fast i sin rädsla. Han ville inte riktigt ta emot de lugnande beskeden om att lejon lyser med sin frånvaro i Gröndal och att pirater är extremt ovanliga i svenska vatten.

– Jag märkte hur han drogs till rädslan, som ju är granne med fascination. Den motsättningen finns nog hos alla människor, säger Samir Belarbi.

Tigern Sumatra simmar "över den djupaste sjön i Västerbotten". Foto: Samir Belarbi

Strapatsrik resa

När Mitt i träffar honom i Gröndals båthamn har hans son hunnit fylla tolv år och har lagt pirat- och lejon-rädslan bakom sig sedan länge. Men hos hans pappa hade fröet till en barnbok fötts och för tre år sedan började han skissa på en berättelse.

Nu är den klar och har just givits ut på förlaget Rabén & Sjögren. Samir Belarbi har både skrivit text och illustrerat "Tigern kommer att äta upp mig". Det är en både halsbrytande och underfundig historia om tigern Sumatra, som rymmer från sin bur i norra Sverige och gör en strapatsrik resa genom Sverige, bara för nöjet att få äta upp en liten pojke i Gröndal.

Eller? Är det verkligen det Sumatra vill och är hon ens på väg? Boken har formen av en dialog mellan Vilmer och pappan där pappan försöker få pojken att förstå hur omöjligt det är för Sumatra att nå familjens lägenhet – men pojken tar det inte till sig.

– Jag ville framför allt berätta en fängslande och rolig historia men det är förstås roligt om boken också kan väcka samtal om gränserna mellan rädsla och fascination och mellan sanning och påhitt, säger Samir Belarbi.

Tigern Sumatra trängs i hissen. Men vart är hon på väg? Foto: Samir Belarbi

Älskar rollspel

"Tigern kommer att äta upp mig" är hans debutbok. Till yrket är han art manager på Mojang, (företaget som gör Minecraft) och innan dess var han art director för Candy Crush Saga. Det var fascinationen för spel av alla slag som ledde honom in i branschen, berättar han.

– Jag har alltid gillat spel, både bordsspel, rollspel och dataspel. Levande rollspel höll jag på med mycket förr, jag älskar att sugas in i olika världar. Tänk att få vara med i Sagan om ringen och själv påverka vad som händer, säger han och skrattar.

Bilder att kliva in i

Med två barn hinns levande rollspel inte längre med, men att skriva en barnbok är också ett sätt att dyka in i fantasins värld, betonar Samir Belarbi. Och han hoppas att boken fungerar på samma vis för läsaren.

– Jag vill att man ska känna att man kliver rakt in i bilderna och blir slukad!

"Jag har inte haft författardrömmar men alltid tyckt om att berätta berättelser", säger Samir Belarbi. Foto: Sacharias Källdén

Jan Lööf och samlarkort inspirerar

Namn: Samir Belarbi.

Ålder: 48 år.

Familj: Fru, 12-årig son och 8-årig dotter.

Bor: I lägenhet i Gröndal sedan 2009. Innan dess i Hägersten i cirka 10 år.

Aktuell: Debuterar som barnboksförfattare med "Tigern kommer att äta upp mig", på Rabén & Sjögren.

Yrke: Art manager på Mojang (företaget som gör Minecraft).

Om att kalla sig författare: "Jag vet inte riktigt om man blir det redan efter en bok. Kanske efter två, och min förhoppning är att det blir fler. Jag har ett utkast."

Inspirationskällor: Författaren och konstnären Jan Lööf och samlarkorten Garbage Pail Kids.

Visa merVisa mindre

Omslaget till Samir Belarbis barnbok, som ges ut på Rabén & Sjögren. Foto: Samir Belarbi