Pirater, lejon, blixtar, troll och iskalla skelett. Det finns mycket att vara rädd för, för ett barn med livlig fantasi. Särskilt när lampan ska släckas och det är dags att sova.

I Gröndal kämpade Samir Belarbi länge med sin lille sons rädsla för allt möjligt, som gjorde att han inte kunde somna.

– Det var när han var i 4–5-årsåldern. Jag försökte trösta honom men ville också vara ärlig med de faror som finns, utan att måla upp en alltför dyster bild av världen. Det blev lite av en konflikt och jag vecklade in mig i nya resonemang som väckte nya frågor, berättar Samir Belarbi.

Samtidigt märkte han hur sonen liksom höll fast i sin rädsla. Han ville inte riktigt ta emot de lugnande beskeden om att lejon lyser med sin frånvaro i Gröndal och att pirater är extremt ovanliga i svenska vatten.

– Jag märkte hur han drogs till rädslan, som ju är granne med fascination. Den motsättningen finns nog hos alla människor, säger Samir Belarbi.

Strapatsrik resa

När Mitt i träffar honom i Gröndals båthamn har hans son hunnit fylla tolv år och har lagt pirat- och lejon-rädslan bakom sig sedan länge. Men hos hans pappa hade fröet till en barnbok fötts och för tre år sedan började han skissa på en berättelse.

Nu är den klar och har just givits ut på förlaget Rabén & Sjögren. Samir Belarbi har både skrivit text och illustrerat "Tigern kommer att äta upp mig". Det är en både halsbrytande och underfundig historia om tigern Sumatra, som rymmer från sin bur i norra Sverige och gör en strapatsrik resa genom Sverige, bara för nöjet att få äta upp en liten pojke i Gröndal.

Eller? Är det verkligen det Sumatra vill och är hon ens på väg? Boken har formen av en dialog mellan Vilmer och pappan där pappan försöker få pojken att förstå hur omöjligt det är för Sumatra att nå familjens lägenhet – men pojken tar det inte till sig.

– Jag ville framför allt berätta en fängslande och rolig historia men det är förstås roligt om boken också kan väcka samtal om gränserna mellan rädsla och fascination och mellan sanning och påhitt, säger Samir Belarbi.

Älskar rollspel

"Tigern kommer att äta upp mig" är hans debutbok. Till yrket är han art manager på Mojang, (företaget som gör Minecraft) och innan dess var han art director för Candy Crush Saga. Det var fascinationen för spel av alla slag som ledde honom in i branschen, berättar han.

– Jag har alltid gillat spel, både bordsspel, rollspel och dataspel. Levande rollspel höll jag på med mycket förr, jag älskar att sugas in i olika världar. Tänk att få vara med i Sagan om ringen och själv påverka vad som händer, säger han och skrattar.

Bilder att kliva in i

Med två barn hinns levande rollspel inte längre med, men att skriva en barnbok är också ett sätt att dyka in i fantasins värld, betonar Samir Belarbi. Och han hoppas att boken fungerar på samma vis för läsaren.

– Jag vill att man ska känna att man kliver rakt in i bilderna och blir slukad!