LÄR KÄNNA DIN FIENDE. Fästingexperten Kajsa Stenemark menar att man gör bäst i att lära känna sin ”fiende”. Foto: Privat

SOMMARPLÅGOR: En fästing kan lägga 2000 ägg

Under sommaren dyker vi ner i diverse plågor som vi tvingas leva med under juni, juli och augusti. Näst på tur är några små – men potentiellt mycket farliga – blodsugna rackare.

  • Publicerad 19:04, 8 jul 2021

TIDIGARE SOMMARPLÅGOR: MYGGOR

Den är inte mer än ett par millimeter stor. Ändå är fästingen den kanske mest hatade av alla sommarplågor. Enligt experten Kajsa Stenemark kan den vara farlig och man gör bäst i att lära känna sin ”fiende”.

Om ni någon gång har råkat få syn på en kvinna som drar ett lakan efter sig i skogen kan det mycket väl ha varit Kajsa Stenemark. Hon är fästingmagneten som blev fästingexpert.

Samlade ihop 14 000 fästingar

Allt började när Kajsa studerade till biolog och tänkte att man ska ”ge alla djur en chans”. Vänta nu, förresten… ge fästingar en chans. Varför?

– Jag tyckte att de var fruktansvärt obehagliga, men efter bara en dag i fält svängde det. Då var det jag som var på jakt efter dem med mitt vita lakan, säger Kajsa som samlade över 14 000 fästingar till sin mastersexamen.

– Man kan inte annat än bli fascinerad av deras livsstrategi. De är otroligt livskraftiga. Det är en sorts skräckblandad förtjusning.

LÄS ÄVEN: SOMMARPLÅGOR: MYGGOR

Livskraftiga är en grov underdrift. Man brukar prata om hur fantastiska kameler är som kan klara sig i veckor på vätskan de har i sina pucklar. Mesigt!

Testa själv att – utan ögon – hänga på ett kvadratmeterstort område utan mat i upp till två år. Och bara vänta och vänta tills det kommer ett värddjur – till exempel en människa – och stryker sig mot dig. Inte undra på att de håller sig fast med näbbar och klor när de väl har fått vittring på blod. Ja, klor i alla fall.

Kan lägga 2 000 ägg

Något annat de är överjäkligt bra på är att sprida sina gener.

En fullvuxen hona kan lägga upp till 2 000 ägg.
Och så till det viktigaste: Hur farliga är de egentligen?

– Fästingen i sig är inte farlig, men kan sprida farliga bakterier och virus. Fast jag lägger mig heller inte i ett blåbärsris och jag skulle aldrig någonsin låta dem sitta kvar. Jag vaccinerar mig och kollar mig varje dag. Man bör vara medveten om hur sjuk man kan bli.