I Skytteholmsparken är det fullt med sommarfirande barnfamiljer. I mitten av parken, vid den populära plaskdammen, kan besökare både hyra bollar, cyklar, spel, leksaker och även sätta sig ner och pyssla en stund.

Detta med hjälp av ett gäng sommarjobbande ungdomar som hanterar utlåningen, och vid tillfälle leker och pysslar tillsammans med barnen. Sommarjobbet är ett av många som Solna Stad anordnat i år. Runt 500 ungdomar har fått jobb via kommunen denna sommar.

Uppskattat sommarjobb

Bella Freilich Arhammar och Moa Josefsson Spetz är två av de fyra ungdomar som senaste två veckorna arbetat i Skytteholmsparken. De tycker att sommarjobbet varit roligt. Ett plus är att få vara utomhus, särskilt en solig dag som denna.

Bella Freilich Arhammar och Moa Josefsson Spetz säger att bland det bästa med jobbet varit att få vara utomhus hela tiden.

Bella Freilich Arhammar och Moa Josefsson Spetz säger att bland det bästa med jobbet varit att få vara utomhus hela tiden.

Malin Wandrell

– Det har varit jättekul att sommarjobba här, det är fint här i parken och alla blir väldigt glada över att få låna grejer. Vi brukar också pyssla och spela spel med barnen, säger Bella Freilich Arhammar.

Kollegan och nyfunna vännen Moa Josefsson Spetz stämmer in.

– Att kunna vara ute och jobba i solen är skönt, på våra raster har vi kunnat spela volleyboll, biljard och fotboll. Jag skulle gärna jobba här igen på sommaren!

På måndag kommer fyra nya ungdomar och byter av tjejerna.

Vill ge alla chansen

Handledarna Sümbül Can och Isabelle Sterner berättar att utlåningen varit väldigt uppskattad.

– Folk blir jätteglada när de får veta att de kan låna saker helt gratis, de slipper släpa med sig allt hemifrån. Vi vill att de som inte har råd eller kan köpa vissa grejer ändå ska få chansen att använda dem. Det känns fint att kunna erbjuda så mycket, säger Isabelle Sterner.

Sümbül Can, Johan Nilsson och Isabelle Sterner, har som målbild att bygga på fritidsbiblioteket ännu mer.

Sümbül Can, Johan Nilsson och Isabelle Sterner, har som målbild att bygga på fritidsbiblioteket ännu mer.

Malin Wandrell

Lånar ut tält och skidor gratis

Johan Nilsson, avdelningschef fritid och förening Solna stad, berättar att målet är att bygga ett ännu större fritidsbibliotek, där mängder av grejer kan lånas gratis.

– Det allra senaste vi börjat med är att låna ut tält och stormkök för familjer som vill testa på camping men inte har möjlighet eller lust att köpa allt nytt. 

För att låna tält behövs endast legitimation. Lånet gäller sedan i tio dagar, för att sedan återlämnas till fritidsbiblioteket. I vinter planeras det även för utlån av skidor, skridskor och pulkor.

– Stegvis bygger vi upp vårt fritidsbibliotek, nu tar vi även emot donationer från folk som har fina friluftsgrejer liggande hemma. Vi vill också gärna höra vad besökarna vill ha, så man får gärna komma förbi och berätta vad som skulle uppskattas, säger Johan Nilsson.