Att Stockholms filmfestival bjuder på gratis filmkvällar under öppen himmel i Rålambshovsparken. är en klassiker som nu är tlllbaka efter två år.

– Vi är otroligt glada att vara tillbaka i fina Rålis och att få bjuda sommarpubliken på denna filmfest under bar himmel, säger Beatrice Karlsson, programchef i ett pressmeddelande.

2020 var det ingen utomhusbio alls, men 2021 körde man på Stockholms stadion med maxtaket på 3000 besökare. 

17-21 augusti är nu alltså Sommarbio äntligen tillbaka i Rålis – då åker en enorm bioduk upp i parken och projicerar sommarfilmer.

Programmet klart

I år är det för första gången publiken röstar fram filmerna man helst vill se på Sommarbio. Efter mer än 300 inskickade förslag från Norrbotten till Skåne, så är programmet nu satt.

Och det som visas är Alien, The Matrix, Sprited Away, Jurassic Park och Amelie från Montmartre.

– För att fira en av sommarens höjdpunkter för filmälskare har vi bjudit in publiken att välja årets filmer. Det blev en härlig blandning av kultklassiker, japansk anime och rymdskräck

Sommarbion i Rålis brukar besökas av över 40.000 människor varje år, enligt Stockholm Filmfestival.

Den första av utomhusvisningen arrangerades av filmfestivalen redan sommaren 1991, men då i Kungsträdgården. Då visades Hamlet med Mel Gibson i huvudrollen och 30 000 personer kom för att kolla.